Kurban eti pişirmenin püf noktaları
Kurban Bayramı için günler kaldı... Peki kurban etlerini pişirirken ve muhafaza ederken nelere dikkat etmek gerekiyor? İşte kurban eti ile ilgili detaylı bilgiler...
Kurban bayramına sayılı günler kala kurban eti ile ilgili püf noktaları paylaşan Dedeman İstanbul Aşçı Başı Ali Kaplan, etin 12 saat dolaba koyulmaması gerektiğinin altını çizdi. Kurban etine hiçbir şekilde su temas edilmemesinin önemli olduğunun belirten Kaplan, dolaba ilk giren etin ilk önce çıkarılması gerektiğini vurguladı. Kaplan, etli yemeklerin yanında mutlaka portakal suyu içilmesini de tavsiye etti.
Kurban Bayramı yaklaştıkça etin dağıtılması, pişirilmesi ve saklanmasıyla ilgili hazırlıklar yapılmaya başlandı. Öncelikle temiz bir kesim ortamında etlerin kesilmesi gerektiğini vurgulayan Dedeman İstanbul Aşçı Başı Ali Kaplan, etlerin 12 saat boyunca oda sıcaklığında bulundurulmasının altını çizdi.
Kurbanda kısık ateşte kavurma, yüksek ateşte ızgara pişirin
Kurban etinin kendi yağında kavrulması gerektiğinin altını çizen Dedeman İstanbul Aşçı Başı Ali Kaplan, “ Kurban etini kavurma yaparken kısık ateş yerine yüksek ateşte pişirin. Kısık ateşte pişirilmesi etin sulanmasına neden olur. Etin kendi yağı var ise, kuyruk yağı veya tereyağı eklemeden kendi yağında ve çok kısık ateşte ağzı kapalı olarak kavurun. Kavurmayı koyun ve kuzu etinin but ve kol kısmından, dana etinin ise sırt ve kol- kürek kısmından hazırlayın. Koyun ve kuzu etine su koymayın fakat dana etinden kavurma yapıyorsanız çok az su ilave edin” dedi.
Kurban etini ızgara yaparken kısık ateşte pişirilmesi gerektiğinin belirten Dedeman İstanbul Aşçı Başı Ali Kaplan, etleri çevirirken çatal kullanılmamasını vurguladı. Kaplan sözlerine şöyle devam etti: “Eti çevirirken çatal kullanırsanız eti deler içindeki suyu salmasına neden olur. Bu da hem lezzetin hem de besin değerinin düşmesi demektir. Az pişmiş ya da çok pişmiş etleri tercih etmeyin. En sağlıklı pişirme yöntemlerinden biri ızgara diğeri de buharda pişirmektir. Ancak mangal yaparken etin ateşe çok yakın olması kanserojen maddelerinin açığa çıkmasına neden olur.”
Etli yemeklerin yanında mutlaka portakal suyu
Etli yemekleri C vitamini bakımından zengin olan sebzelerle pişirilmesini veya tüketilmesini öneren Dedeman İstanbul Aşçı Başı Ali Kaplan, “Etler posa ve C vitamini bakımında fakir, demir, b12, folik asit ve vitamin yönünden zengindir. Bu yüzden etli yemeklerinizin yanında mutlaka portakal suyu için. Sofranızdan salatayı ihmal etmeyin. Böylece etin sindirimini kolaylaştırmış olursunuz” dedi.
Eti dondurduğunuz tarihi kaydedin
Etin dondurucuda en fazla 1 yıl saklanabileceğini söyleyen Kaplan, dondurduğunuz tarihi kaydetmemiz gerektiğini vurguladı. Kaplan sözlerini şöyle sürdürdü: “Buzluğunuza etleri parça parça poşetleyerek muhafaza edin. Etinizi hemen kullanacaksanız buzlu şekilde pişirebilirsiniz, hemen kullanmayacaksanız buzdolabında çözülmesini sağlayın. Buzluğa ilk giren ilk önce çıkar kuralını uygulayın. Donmuş ürünlerinizi çözdürüp, tekrar buzluğa atmayın. Kısa süre içinde tüketin.”
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Dışı gevrek, içi pamuk gibi! İstanbul'daki pastanelerin en çok talep gören ürünlerinden! 20-25 dakikada pişiyor!
Nedim Türkmen’e ne oldu, yanan otelde miydi? Nedim Türkmen kimdir, kaç yaşında, nereli?
Meyve Değil Sanki Vitamin Deposu! Siirt'te Yetişiyor, Gribi, Soğuk Algınlığını Şıp Diye Kesiyor!
Omega-3 ve B12 Deposu Olarak Biliniyor! Mangal Söndüren Balık: Tırsi!
Kilis ve Gaziantep sofralarının ortak lezzeti katmer