Kurban Eti Nasıl Saklanır? Kurban Etini Muhafaza Etme Yöntemleri Nelerdir?
Kurban etinin saklanması en önemli sorunlardan bir tanesidir. Kurban etleri, yapısı gereği kolay bir şekilde bozulabilme riskine sahip olan bir besindir. Bu sebepten dolayı kurban etlerinin dikkatli bir şekilde ve uygun şartlar altında saklanması gerekir. Bahsedilen bu hususlar dikkat edildiği sürece etlerin herhangi bir zarar görmeden ya da bozulmaya uğramadan saklanması mümkün olmaktadır.
Kurban Etini Saklamadan Önce Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar Nelerdir?
Kurban eti dondurucunun içerisine koyulmadan önce dinlendirilmesi şarttır. En az beş saat boyunca uygun olan koşulların sağlanmasından sonra dinlenen et, bu süreden sonra donmak için buzluğa koyulabilir. Derin dondurucu içerisinde etlerin saklanmasından önce şu unsurlara muhakkak dikkat etmek gerekir:
Derin dondurucuya konulması gereken etler için özel olan bir alan açılmalıdır.
Sıcak olan bir et kapalı kap içinde ya da poşette çok kolay bozulur. Kesim sıcaklığı üstünde olan etin, poşet veya kapalı kaplara konulmasından önce geniş tepsiler içinde serin bir alanda en az beş saat dinlendirilmelidir.
Etlerin dondurucuya konulmasından önce evde işlenecekse, et bıçaklarının keskin olması gerekir.
Kurban Eti Nasıl Muhafaza Edilir?
Et ne kadar küçük boyutlar içinde parçalanır ise etin raf ömrü de o kadar kısa olur. Bundan dolayı büyük olan parçaların raf ömrü çok daha uzun olmaktadır.
Etin taze bir biçimde saklanabilmesi için yeterli bir saklama imkanı yoksa bu durumda etin saklanabilmesi için çeşitli teknik mevcuttur.
İlk olarak, etin küçük küçük doğranıp veya kıyma şekline getirilip kendi yağı ile kavurulmasıdır. Kuşbaşı ya da sotelik kıyma gibi seçenekler biçimine getirerek tek pişirimlik olan porsiyonlar halinde paketlemek ve bu şekilde dondurmak olumlu bir alternatiftir. Bu biçimde et, derin dondurucu içinde çok uzun süre dayanabilir.
Derin dondurucu içindeki ısının sıfırın derecenin altında 18 derecede olmasına özen gösterilmesi gerekir.
Bir başka önemli ayrıntı ise derin dondurucudan çıkarılmış olan etin mutfak tezgâhı üstünde bekletilerek çözdürülmemesi gerekir. Bu durum, etin üzerinde bulunan ve derin dondurucu içinde uyku konumuna geçen parazitlerin hızlı bir şekilde çoğalma sureti ile hem etin bozulmasına, hem de pek çok hastalığa sebebiyet verir.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Yapay zekaya sorduk: AŞK MI PARA MI? İşte yanıtı...
Dünya Çocuk Hakları Günü ne zaman? Dünya Çocuk Hakları Günü önemi nedir?
Gördes'ten kartpostallık sonbahar görüntüleri
Strese karşı etkisi kanıtlandı! Yağlı yiyeceklerin olumsuz etkilerinden koruyor, vücudun damar sistemine iyi geliyor: Kakao...
Gören hayran kalıyor! Terkos Gölü'nde masalsı sonbahar manzarası