Kurban Derisi, Kurban Eti Ve Kurban Bağırsakları Satılır Mı? Kurbandan Çıkanların Satılması Caiz Midir?
Kurban ibadeti, Müslüman olan ülkeler içerisinde önemli bir yere sahip olan ibadet çeşidi olmaktadır. Kurban kesilmesi ile Allah’ın rızasının kazanılması ve Allah’a daha fazla yakınlaşmak amaçlanmaktadır. Peki, kurban eti, bağırsakları ya da derisi satılır mı?
Kurban Eti, Derisi, Bağırsakları Gibi Kurban Ürünlerinin Satılması Caiz midir?
Diyanet İşleri Başkanlığı kapsamına bakıldığında; kurbanın eti, kısmen ya da bütünüyle sahibi veya ev halkı tarafından tüketilebilmesinin uygun olacağı gibi, ister zengin olsun, ister yoksul olsun bir başka ihtiyacı olan kişilere de sadaka ya da hediye şeklinde verilebilmektedir. Bunun dışında kurbanın etinin, sakatatının, derisinin yününün ve sütünün ve benzeri olan unsurlarının satılması durumu ise caiz olarak sayılmamaktadır.
Zira Hz. Peygamberimiz (s.A.S.), “Kim kestiği kurbanın derisini satar ise, kurban kesmemiş gibidir.” şeklinde buyurmuştur. Bu nedenden dolayı kurbanın derisi veya etinin satılması durumunda alınmış olan bedelin sadaka biçiminde verilmesi gerekmektedir. Kurbanın derisi, genel olarak bir yoksula ya da hayır kurumuna bağışlanabilmesinin mümkün olması gibi, ev içerisinde kalbur, namazlık ve benzeri şekilde olan ev eşyası elde edilerek kullanılmasında herhangi bir sakınca görülmemektedir.
Kurban Derisi Nasıl Değerlendirilir?
Kesilmiş olan kurbanın derisinin, bir fakire ya da hayır kurumuna verilmesi gerekmektedir. Hz Peygamberimiz (s.A.S.), veda haccı içerisinde Hz. Ali’ye, kurban şeklimde kesilmiş olan develerinin başında durması gerektiğini ve ayrıca bu develerin derileri ile beraber sırtlarında yer alan çullarını da sadaka olarak vermesi gerektiğini, kasap ücreti olarak ise bunlardan herhangi bir şey vermemesi gerektiğini emretmiştir. Bu duruma göre bakıldığında kesilen kurbanların derilerinin herhangi bir para karşılığında satılması durumu, kurbanın kesimi ya da bakımı için ücret şeklinde verilmesi de caiz kabul edilmemektedir. Derinin satılması durumunda bedelinin yoksul olan kimselere verilmesi gerekmektedir.
Kurbanın Eti Satılır mı?
Kurban bağışından elde edilmiş olan etin satılması durumu, dini ya da ekonomik sıkıntıları da beraberinde getirmektedir. Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, bağışlanmış olan kurban etinin etrafta yer alan fakirlere dağıtılmasının yerine bir kez daha satılması durumunun ibadetin sayılmamasına sebep olduğu belirtilmiştir. Bu sebepten dolayı kurban etinin satılması yerine ihtiyacı olan kimselere dağıtılması büyük bir önem arz etmektedir.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Havalar soğuyor! Kışlıkları dolaptan çıkarın! Montları çamaşır makinesine atmadan önce bu püf noktalarına dikkat!
EN DOĞAL AĞRI KESİCİ! 1 değil, 2 değil, 3 değil sayısız faydası var; Kabızlığa, hazımsızlığa, kansere karşı birebir! C, B ve K vitamini deposu ev yapımı turşular ve faydaları
BU ÇORBANIN KASESİ 1000 TL! Sosyal medyada gündem oldu! İçindeki ürünlerin fiyatı da şaşırttı... Uludağ çorbası...
Enfeksiyonla savaşıyor, bağışıklığı çelik gibi yapıyor! Kök sebzeler şifa saçıyor... Antioksidan deposu besinler
Migrenin sırlarını keşfedin: Şiddetli baş ağrılarının arkasındaki sebepler! Migren krizleri mideden geçiyor: Bu gıdaları tüketmekten kaçının