hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Kul Hakkı Nedir, Neler Kul Hakkına Girer? Kul Hakkı Nasıl Ödenir?

    Kul Hakkı Nedir, Neler Kul Hakkına Girer Kul Hakkı Nasıl Ödenir
    expand

    Allah'ın kul hakkı günahını bağışlaması için hakkı mağlup eden kula danışmasının gerekli olduğu bilinir. Şayet hakkı mağlup eden hak sahibi bahsedilen kişiyi bağışlamaz ise Allah bunun günahını affetmeyecektir. Cenab-ı Hak her kişiye birtakım haklar tanımıştır. Kişilerin birbirleri üstünde hakları bulunur. Bir kişi bir kişinin hakkını yerse, malını çalarsa, hırsızlık yaparsa büyük bir vebali olan kul hakkını işlenmiş olmasına neden olur.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kul Hakkı Nedir?

     Kul hakkı tanım itibari ile bir kulun diğer bir kul üstünde olduğu haktır. Kul hakkının vebali yüce Allah'ın katında bir hayli fazladır. Allah, kul hakkı konusunda "Benim yanıma her şeyle gelin affederim. Ancak kul hakkıyla gelmeyin, onu ben değil, ancak kulum affeder. " şeklinde demiştir.

     Kul Hakkına Giren Davranışlar Nelerdir?

     Kul hakkı birçok sebebe bağlı şekilde işlenebilir. Bundan dolayı kul hakkına girebilen davranışları şu şekilde sıralamak mümkündür:

    Bir kimsenin istenmeyen bir şey yapması

    Kişiler ile alay etmek

    Küçük düşürmek

    Başkalarının yanında kişiyi aşağılamak

    Rencide etmek

    İmkânı bulunduğu halde vakti gelmiş olan bir borcu ödemeyenler

    Şeklinde sıralamak mümkündür. Tüm bu bahsedilen davranışlar kul hakkıdır. Bu durumların helalliği ise hakkı mağlup eden ve hak yiyen kişilerin arasında gerçekleşecektir. Bir başkası bu günahı bağışlayamaya yetkili değildir. Helallik alma koşulu aranmaktadır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     Diyanet İşleri Başkanlığı’na Göre Kul Hakkı Nasıl Ödenir?

     Diyanet İşleri Başkanlığı'na göre Hz. Peygamber (s.a.v) üstünde kul hakkı mevcut olan kişilerin, hak sahibi olan kişilerden helallik almalarını öğütlemiştir. Bu hareketin yapılmaması durumunda ise hesap gününde haksızlık yapan insanın salih amellerinin, haksızlığı miktarında alınarak hak sahibi olan kişiye verileceğini, şayet verilecek salih amel bulunamaz ise o vakit de mazlum olan kişinin günahlarının zâlim olan kişiye yükleneceğini belirtir.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow