Kul Hakkı İle İlgili Ayetler Ve Mealleri... Kuran-I Kerim'de Kul Hakkı Hakkındaki Tüm Ayetler...
Bir kişinin doğuştan gelen ya da daha sonrasında emek sarf ederek elde ettiği haklara kul hakkı denir. Örneğin bir kişinin çalışarak aldığı bir evde ailesiyle birlikte oturması o kulun hakkıdır. Başka birinin gelip, kendisine ait olmayan bir evde oturmak istemesi ise haramdır. Buna İslam literatüründe "kul hakkı yemek" denir. Birçok İslam alimine göre kul hakkı yemek, şirkten sonra en büyük günahtır.
Kul Hakkı İle İlgili Ayetler ve Mealleri
1- Nisa Suresi / 2
Ve atul yetama emvalehum / te kulu emvalehum ia emvalikum innehu kane huben kebiran
Yetimlere onlara ait olan malları geri verin ve onların mallarını kendi mallarınıza katmayın. Çünkü bu büyük bir günahtır.
Kuran'ın birçok ayetinde geçen kebire, büyük günah; kebiran ise büyük günahlar demektir. Büyük günahların başında ise kul ve yetim hakkı yemek gelir. Yetimlerin yardıma ihtiyacı vardır. Onların sahip oldukları korunmalı, gözetilmelidir. Bunun aksini yapanlar ise günahların en büyüğünü işlemiş sayılırlar.
2- Duha Suresi / 9
Feemmal yetime fela tekher / Sakın yetimi itip kakma / ezme / hor görme.
Yetimlerin hakları sadece maddiyat ile sınırlı değildir. Onların manevi hakları da Allah tarafından koruma altına alınmıştır. Onları maddi - manevi açıdan sömürmek, günahların en büyüğüdür. Unutulmamalıdır ki Hz. Muhammed de bir yetimdir. Bu nedenle peygamber efendimiz hayatı boyunca sadece yoksullara değil yetimlere de yardım elini uzatmış; onlara yardım edilmesini öğütlemiştir.
Kuran-ı Kerim'de Kul Hakkı Hakkındaki Tüm Ayetler
1- Beled Suresi / 14
Fakat onların birçoğu o sarp yokuşu aşamadı. O sarp yokuşla kastedilenin ne olduğunu bilir misin? O, köle azat etmek ya da bir yoksulu veya yetimi doyurmaktır.
Kuran'ı Kerim'de sarp yokuş olarak nitelendirilen şey, bir kişinin en zor şeyi yapabilmesidir. Söz konusu zor şeyler ise üçe ayrılır. İlki köle azat etmektir. Kuran'ın hiçbir yerinde köle edinmeye dair bir ayet bulunmazken, birçok ayette köle azat etmekten bahsedilir. Bu da bir anlamda kul hakkıdır. Yoksulları ve yetimleri doyurmak, onlara elinden geldiğince yardım etmek, her Müslümanın görevidir.
2- Nisa Suresi / 8
Mirastan payı olmasa da, miras bölüştürülürken orada bulunan kadınlara, yetimlere ve yoksullara, mirastan pay verin.
Nisa, kadınlar anlamına gelir. Bu surede sadece kadınların değil yetim ve fakirlerin de haklarından bahsedilir. Mirastan payı olmasa da, yetim ve yoksulların mirastan payı vardır. Bu pay ise mirastan payı olanlar tarafından hakkaniyetle belirlenmelidir.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
19 KASIM NE GÜNÜ? Dünya Erkekler Günü ne zaman, bugün mü?
Kürek Balığı (Oarfish) Nedir, Özellikleri Nelerdir? Kürek Balığı Nerede Yaşar?
Yeni araştırma! Sonuçlar şaşırttı: Bu hareket sizi olduğunuzdan daha yaşlı gösteriyormuş!
MUTFAKTAKİ GİZLİ TEHLİKE: Bakteri yuvası çıktı! Zehir saçıp enfeksiyona neden oluyormuş
Günaydın mesajları ve sözleri 2024: Sevgiliye, arkadaşa, dosta romantik, güzel, duygusal günaydın mesajları...