hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Kronik yorgunluğun psikolojik nedenleri

    Kronik yorgunluğun psikolojik nedenleri
    expand

    Kişi ne kadar dinlenirse dinlensin kendisini yorgun hissediyor, çalışmak istemiyor, günlük işlerini aksatıyor ve sosyal hayattan uzaklaşıyorsa Kronik Yorgunluk Sendromu ile karşı karşıya olabilir. Uzman Psikolog Kaan Üçyıldız konu hakkında önemli bilgiler verdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kronik yorgunluk, çağımızın en önemli psikolojik sorunları arasında yer almaktadır. Sürekli stres altında yaşam süren, çok fazla sorumluluğu olan ve yoğun iş temposunda çalışan kişilerde daha sık hissedilmektedir. Ayrıca uyku düzeninde ki tutarsızlık kişiyi kronik yorgunluğa sürükleyebilir. Bu kişiler ne kadar dinlenirse dinlensinler asla kendilerini enerjik hissedemezler. Bu nedenle yorgunluk şikayetleri 6 aydan uzun sürüyorsa mutlaka bir destek alınması gerekmektedir.

    Kronik yorgunluğun nedenleri yaş gruplarına göre farklılık göstermektedir. Genç insanlarda iş stresi, olumsuz ikili ilişkiler ve depresyon kronik yorgunluğa neden olabilirken, daha yaşlı insanlarda ölüm korkusu, sağlık sorunları ve hayat ile ilgili pişmanlıklar bireyi kronik yorgunluğa sürükleyebiliyor.

    Kronik yorgunluk belirtileri ile yorgunluk belirtileri birbirine çok fazla karıştırılabiliyor ancak arada ki en net ayrım ise kişinin yataktan kalktığında bile kendisini dinlenmemiş hissetmeye devam etmesi, hafıza sorunları ve konsantrasyon bozukluklarıyla karşı karşıysa kronik yorgunluğun habercisi olabileceği söylenebilir.

    Kronik yorgunluğa tekrar eden yaşam tarzıda sebep olabiliyor. Ayrıca sağlıksız beslenme de kronik yorgunluğa sebep olan durumlardan birisidir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kronik yorgunluğun psikolojik olarak ortadan kaldırılabilmesi için kişinin olumsuz duygularının olumlu yönde değiştirilebilmesi, stres etkenlerinin tanınması ve uygun baş etme becerilerinin geliştirilmesi sağlanmalıdır. Kişinin hoşlandığı aktivite ve hobilere zaman ayırmaya çalışması, dinlenmeye ayrılan sürenin yavaş yavaş azaltılabilmesi ve sosyal ilişkilerini de güçlendirmeye yönelik davranışlarda bulunması gerekir.

    Uzman Psikolog Kaan Üçyıldız, '' Kronik yorgunluğu ortadan kaldırmaya yönelik tüm girişimler yapıldıysa ve hala yorgunluk hissedilmeye devam ediyorsa kişi ertelemeden bir destek alarak bu süreci yönetebilir.'' dedi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow