hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Kozmos Nedir, TDK Sözlük Anlamı Ne Demek? Felsefede Cosmos Nereye Denir?

    Kozmos Nedir, TDK Sözlük Anlamı Ne Demek Felsefede Cosmos Nereye Denir
    expand

    İlk kez, Antik Yunan döneminde fizikçiler ve filozoflar tarafından kullanılan kozmos kelimesinin sözlük anlamı düzendir. Bu sözcük daha sonraki yıllarda astronomlar tarafından kainat anlamında kullanılmaya başlanmıştır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kozmos Nedir?

     Gök cisimlerini, gezegenleri ve yıldızları kapsayan aleme kozmos denir. Kozmos Big Bang ile başlamıştır. Büyük Patlama adıyla da bilinen Big Bang'den itibaren Kozmos genişlemeye başlamıştır. Bu genişlemeye Entropi Yasası adı verilir.

     Entropi yasasına göre kozmostaki her şey hareket halindedir ve bir balon gibi şişmektedir. Bunun sonucunda gezegenler birbirinden uzaklaşmakta ve kozmosun ısısı periyodik olarak düşmektedir.

     Kozmos Kelimesinin TDK Sözlük Anlamı Ne Demek?

     İlk Anlamı - Düzen, tertip, sistem

     İkinci Anlamı - Evren

     Üçüncü Anlamı - Uyum, ahenk, birlik

     Felsefede Cosmos Nereye Denir?

     Antik Çağ'da Yunan filozoflar evreni, ''cosmos'' olarak tanımlamıştır. Evrenin ezeli olduğunu ve kainattaki düzenin atomlardan kaynaklandığını olduğunu düşünen filozoflara "Atomcu" denirdi. Kozmostaki uyumun, Tanrı tarafından yaratıldığına inanan düşünürler ise Platoncu olarak nitelendirilirdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     Platon'un İlk Akıl ve İlk Neden olarak tanımladığı Tanrı, kozmosun yaratıcıdır. Bu bağlamda Cosmos, idealar alemi ve duyular alemi olarak ikiye ayrılır. İçinde yaşadığımız dünya duyular âlemidir ve üç boyutlu cisimler ile sınırlıdır. İdealar alemi ise kozmosta yer almadığı için duyularla algılanamaz. Bu nedenle tüm idealar fizikötesi ve doğaüstü olarak nitelendirilir.

     Panteizme göre kozmostaki her şey Tanrıdır. Bu noktada panteistler ile atomcular, evrenin ezeli olduğu konusunda aynı görüştedirler. Ancak yapılan son bilimsel çalışmalarda, kozmosun ezeli olmadığı, Big Bang ile başladığı ve en sonunda yok olacağı ispatlanmıştır.

     Entropi yasasına göre evren ya içine çökecek ya da çok fazla ısı kaybettiği için donacaktır. İslam filozoflarına göre de kozmos ezeli olamaz. Çünkü yaratılan her şeyin bir yaratıcısı vardır.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow