Kolajen takviyeleri tehlikeli mi? Uzman isim uyardı: "Umut pazarlanıyor" İşte doğal kolajen kaynakları
Gençlik iksiri olarak bilinen kolajen takviyelerine dikkat! Cildi gençleştirmek ve kasları güçlendirmek için son yıllarda kullanımı artan kolaje takviyeleri sağlığınızdan edebilir. Peki zararları neler? Kolajeni besinlerden de alabilir miyiz? Prof. Dr. Hayati Deniz anlattı. Milliyet'ten Didem Seymen'in haberi...





Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Gökhan Meriç, 40 yaşından sonra her yıl vücutta bulunan kolajenin yüzde 1’ini kaybedildiğini belirterek, şunları dedi:
“Sigara içmek, alkol kullanımı, egzersiz yapmamak ve düzenli uyku olmaması kolajen kaybını hızlandırır. Bitkilerde kolajen bulunmaz, bu nedenle vegan beslenme kolajenin yeterli alınamamasına sebep olabilir. Geçen yıl yapılan bir çalışmada eklem rahatsızlıklarında Tip 2 kolajenin daha etkili olduğu gösterilmiş. Kemik suyu ve jelatinin iyi kolajen kaynakları olduğu öne sürülüyor. Ancak ticari kemik suyunun kalitesi farklılık gösterir.
Kolajen kullanımı her ne kadar destek uygulamaları olsa da mutlaka doktorunuzun kontrolünde alınmalı.”
‘Faydasızsa bırakın’
Beslenme ve Diyet Uzmanı Emel Unutmaz Duman, cilt için kullanılan Tip 1 ve 3 kolajen de olsa uzun zamandır eklem sağlığı için Tip 2’yi kullandıklarını söyledi. “Tip 1 ve 3’ü 40-45 yaş üstü cilt sağlığı ile ilgili sıkıntı yaşayanlarda, sık botoks yaptıranlarda ve obezite cerrahisi sonrası öneriyorum. Önerirken de takip etmeleri konusunda uyarıyorum. Eğer kişinin vücudu kolajen kullanabiliyorsa 2. ayın sonu 3. ayda etkilerini görmeye başlar. Bu durumda yılda 2 kez, 3 ay kullanıp, 3 ay ara vererek kullanabilir. Fayda görmüyorsanız bırakın.”