Kaz Eti Yenir Mi, Kokar Mı? Kaz Eti Nasıl Pişirilir? Kaz Eti Pişirme Önerileri...
Günümüzde protein tüketimi oldukça önemlidir. Özellikle diyet beslenmelerinde ve sağlıklı beslenmek için kırmızı et ile beyaz et tüketmek gerekir. Damak zevkine hitap eden kaz eti de oldukça lezzetli olan besinlerden bir tanesi olarak bilinir. Kaz eti ise doğru pişirme tekniği ile hazırlanmalıdır. Başta Kars olmak üzere genellikle Doğu Anadolu Bölgesi'nde tüketilen kaz eti doğru yöntemler ile pişirilmelidir. Peki, kaz eti yenir mi, nasıl pişirilir?
Kaz Eti Yenir mi, Kokar mı?
- Sofraların başköşesinde yerini alan kaz eti oldukça lezzetli bir ana yemek olarak sunulur. Lezzeti ile ön plana çıkan kaz eti genel olarak kokan bir et türüdür.
- Kaz etinin kokusunun alınması için iyice tuzlanması gerekir. Aynı zamanda kaz eti de doğru yöntemler ile pişirildiği takdirde kazın kokusu da kalmayacaktır.
- İçeriğinde A, B ve E vitaminleri bulunduran kaz eti sağlık açısından oldukça yararlı bir et olarak bilinmektedir. İçeriğinde B6 vitamini bulunan kaz eti bağışıklık sistemini güçlendirerek B12 eksikliğini de gidermektedir.
- Özellikle B12 vitamini eksikliği olan kişilerin kaz eti tüketmeleri de önerilmektedir. Kaz eti genel olarak kış mevsiminde en çok tüketilen et türlerinden birisidir.
Kaz Eti Nasıl Pişirilir?
- Kaz etinin pişirilmesi için farklı pişirme yöntemleri uygulanabilir. Özellikle kaz etini doğru bir şekilde pişirmek için kazın kesildikten sonra iyice temizlenmesi gerekir.
- Hemen ardından da kazın tüyleri yolunarak kalan tüyler de ütülmelidir. Ayrıca kuyruk kısmındaki yağ kesesi atılır. Kaz eti su ile iyice yıkanarak temizlenmelidir.
- Bu kaz eti daha sonra ise bir kağıt havlu ile kurulanmalıdır. Kaz etini de farklı şekillerde pişirmek mümkün. Kaz etleri fırında, tencerede ve düdüklü tencerede pişirilebilir. Fırında kaz eti pişirilirken iyice tuzlanması gerekir.
- Kaz eti pişirilmeden önce ise serin bir yere asılarak 2 gün boyunca bekletilmelidir. Bu mümkün olmaz ise kaz eti en az 6 saat boyunca buzlukta dinlendirilmelidir. Kaz etinin her yeri kağıt havlu ile silinmelidir.
- Kaz eti iyice tuzlandıktan sonra bir saat kadar oda sıcaklığında bekletilmelidir. Bu arada fırın da 160 ve ya 170 derece ayarlanan fırında ısınmaya bırakılmalıdır. Daha sonra etin üzerinde küçük küçük delikler açılarak fırına atılır.
Kaz Eti Pişirme Önerileri
- Kaz eti pişirilirken bazı detaylara çok dikkat edilmesi gerekilir. Tencerede kaz eti pişirilirken kazları üzerini kapatacak kadar su konulmalıdır.
- Kısık ateşte kaz eti pişirilirken etler de yumuşayana kadar yaklaşık 2,5 saat kadar pişmeye bırakılır. - - Kaz kurutulurken yeterince tuzlandığı için haşlama suyuna tekrar tuz konulmasına gerek kalmaz. - -- - Tencerede pişen kazın suyu ile de yemekler yapılabilir.
- Düdüklü tencerede kaz pişirilirken kazın iyi pişmesi için parçalara ayrılması gerekir. Kaz etini pişirirken tuz ayarını doğru yapmak da oldukça önem taşımaktadır.
- Tencerede, düdüklü tencerede ve ya fırında doğru yöntemler ile kaz eti pişirilebilir.
Kaz Eti İle İlgili Bilinmesi Gerekenler
- Kaz eti özellikle Kars'ta kış aylarında en çok tüketilen lezzetlerden bir tanesi olarak bilinir.
- Kars'ta özellikle Kasım aylarında kazlar kesilerek etleri de satışa sunulur. Özellikle de kar yağışının ardından kazlar pişirilir.
- Başta Kars olmak üzere Doğu Anadolu Bölgesi'nde özellikle kış aylarında en çok tüketilen besinlerden bir tanesi de kaz etidir.
Kaz Eti Hangi Şekilde Pişirilir?
- Kaz eti fırında iyice tuzlanarak pişirilir.
- Hızlı bir şekilde yemek yapmak isteyen kişiler kaz etlerini de düdüklü tencerede pişirebilirler.
- Temizlenen kaz etleri tencerede de rahat bir şekilde pişirilebilir.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
BU DİYETE DİKKAT! Çok kısa sürede hızla kilo verdiriyor! Ancak zararları korkuttu: Hafıza kaybına neden oluyor, kalbi vuruyor!
Nemrut Krater Gölü'nde kış güzelliği
HAMSİ İLE YAPILAN 5 TARİF! Hamsi tava, Hamsi Çıtlama, Hamsili Kaygana, Hamsili Pilav, Hamsi Kuşu... Lezzet sırları ortaya çıktı
Çıtır çıtır hamsiler, tane tane dökülen pilav! MasterChef’e damga vuran lezzet: Hamsili pilav tarifi ve püf noktaları!
'İNTERNETİM NEDEN YAVAŞ?' SORUSU TARİH OLUYOR! Teknoloji uzmanlarının sır gibi sakladığı yöntem: Wi-Fi yönlendiricisini böyle kullanın!