Kastamonu İlçeleri Nelerdir? Kastamonu'nun Kaç İlçesi Vardır, Nüfusu Kaçtır? Kastamonu Haritası…

Kastamonu ili, Türkiye'nin kuzey kesiminde ve Karadeniz Bölgesi içerisinde yer alan ili ifade etmektedir. Kastamonu'nun komşularını Sinop, Çankırı, Çorum, Bartın ve Karabük şehirleri oluşturmaktadır ve şehrin ayrıca kuzeyinde Karadeniz'e kıyısı bulunmaktadır. Şehrin merkezi ise aynı isimli olan Kastamonu şehridir.
Kastamonu Nedir?
Türkiye’nin Karadeniz Bölgesi içerisinde batı kesimde yer alan Kastamonu şehrinin doğusunda Sinop, batı kısmında Bartın ve Karabük, güney kısmında Çankırı ve güneydoğusunda ise Çorum illeri ile sınırı bulunmaktadır. Kastamonu ilinin kuzey bölümünün tamamı ise Karadeniz bölgesine kıyı oluşturmaktadır. Şehrin sahil şeridi uzunluğu 170 kilometredir. Kastamonu sahibi olduğu bu sahil şeridi uzunluğu ile beraber Karadeniz bölgesine en uzun kıyısı bulunan il olma özelliğini taşımaktadır.
13.108 km² alan üstünde yer alan Kastamonu ili, Türkiye topraklarının yaklaşık %1,7'sini oluşturmaktadır. Şehir merkezinin denizden yüksekliği ise 780 metre olmaktadır. Kastamonu'nun ortalama olarak deniz düzeyinden yüksekliği 775 metredir. Şehrin en yüksek noktasını 2.565 metre ile Çatalılgaz Tepesi meydana getirmektedir. Kastamonu genelinde dağlar denize paralel bir şekilde uzanmaktadır ve Türkiye'nin Karadeniz bölgesine doğru uzanan çıkıntısının çok büyük bir bölümünü kapsamaktadır.
Kastamonu'nun İlçeleri Nelerdir?
Kastamonu’nun pek çok ilçesi bulunmaktadır. Bu ilçelerin isimleri ise şu şekildedir:
- Abana
- Araç
- Ağlı
- Azdavay
- Cide
- Bozkurt
- Çatalzeytin
- Devrekani
- Daday
- Hanönü
- Doğanyurt
- İnebolu
- İhsangazi
- Merkez
- Küre
- Pınarbaşı
- Şenpazar
- Seydiler
- Tosya
- Taşköprü
Şeklinde olmaktadır.
Kastamonu'nun Nüfusu Ne Kadardır?
Kastamonu şehrinin nüfusu 376.377 şeklindedir. 2020 yılının sonu itibari ile Kastamonu ilinin nüfusunun % 63,5'i şehirlerde yaşamakta olan kesimi oluşturmaktadır. Kastamonu ilinin yüz ölçümü 13.064 km²'dir ve il içerisinde km²'ye 29 kişinin düştüğü görülmektedir. (Bu sayı Abana'da ise 145’tir. İlin senelik nüfusunda yaklaşık % 0,80 oranında azalma olduğu görülmüştür. Nüfus artış oranının en yüksek ve en düşük olduğu ilçeler; Seydiler (% 4,53) ve İhsangazi (-% 3,01) şeklinde olmaktadır. 04 Şubat 2021 Türkiye İstatistik Kurumu verilerine bakıldığında merkez ilçeyle birlikte 20 İlçe, 20 tane belediye, bu belediyelerde 173 tane mahalle ve buna ek olarak 1.054 köy bulunmaktadır.
Kastamonu'nun Coğrafi Özellikleri Nelerdir?
İl genelinde iki tür iklim tipinin hakim olduğu görülmektedir. İlin kuzey bölümünde Türkiye'de Karadeniz iklimi baskın bir şekilde görülürken, ilin güney bölümlerinde Karasal iklimin mevcut olduğu görülmektedir. Kıyıya paralel bir şekilde uzanan Küre Dağları ise Karadeniz ikliminin iç kısımlarda ortaya çıkmasını engellemektedir. Kastamonu şehrinde yağışın aylara dağılımı genel itibari ile düzenlidir.
Kış döneminde ise yağışlar senelik yağışın yaklaşık 'ini, yaz yağışlarıysa yaklaşık %27'sini oluşturmaktadır. Yağışların büyük bir kısmı ise bahar aylarında görülmektedir. Genelinde kıyıya yakın bölgeler de sık yağış rastlanmaktadır. İl genelinde ise en az yağış Aralık ile Şubat dönemi içinde gerçekleşirken, en çok yağışlar Nisan ile Mayıs aylarının arasında gerçekleşmektedir.
KASTAMONU HARİTASI
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Depremde hayat kurtarıyor! Deprem çantasında neler olmalı? Çakı, düdük, el feneri, gıda... İşte tam liste
Yaptığı sporla yıllara meydan okuyor: Yaşımı söylediğimde insanlar çok şaşırıyor! 'Dünyada örnek olacak düzeyde'
ANITKABİR ZİYARET SAATLERİ 2025: Anıtkabir Kaçta Açılıyor, Kaçta Kapanıyor?
23 NİSAN’DA AVM’LER AÇIK MI? 23 Nisan Çarşamba AVM çalışma saatleri!
Karpuz Nerede Yetişir? Türkiye'de Karpuz En İyi Nerede Yetişir?