Kasırlarda neden banyo ve yatak odası yok?
Kasırlar Osmanlı’nın küçük sarayları diye anılıyor. Peki Padişahların ve maiyetinin sürekli zaman geçirdiği, yabancı devlet erkanının ağırlandığı bu kasırlarda neden banyo ve yatak odası yok? Her Cumartesi CNN TÜRK’te ekrana gelen “Biliyor Musunuz?” programında Utku Başar, kasırların gizemli dünyasını anlattı.
Haberin Devamı
/

Kasır, Arapça saray demek… Türkçe’de köşkle eş anlamlı… Kasırlar, sadece hünkârların malı sayılan ve sarayların haricinde inşa edilen, köşkten büyük binalara deniyor. Saraylardan sonra dönemlerı̇nı̇n en görkemlı̇ yapıları sayılıyorlar.
/

Devamlı ikamet için kullanılmayan kasırlar, tarihte padişahların dinlenmeleri için vakit geçirdikleri yerler konumundaydı. Kimi zaman at bindikten sonra, ok talimleri ya da av partilerinden dönüşte, kimi zaman askeri tesisleri ziyaretlerinin ardından kullanılıyorlardı…
Haberin Devamı
/

Kasırlar bunun dışındaki zamanlarda, ziyarete gelen yabancı devlet adamlarının ağırlandığı bir konukevi ya da önemli uluslararası toplantıların yapıldığı gizli binalar niteliği taşıyordu.
/

Süreklı̇ kı̇mse yaşamadığından yatak odası, hamam gibi alanlara gerek duyulmamış… sonradan müze olarak hizmet vermeye başlayan bazı kasırlarda bugün görülen yatak odalarıysa daha sonra, devlet kurumlarına tahsis edilip konukevi olarak kullanıldıkları dönemde yapılmış…
Haberin Devamı
Haberin Devamı
/

Aynalıkavak Kasrı 17. Yüzyıldan kalma.. Osmanlı dönemı̇nde Aynalıkavak Sarayı ya da Tersane Sarayı olarak bilinen yapılar grubundan günümüze ulaşabilen tek örnek…
/

Bizans döneminde de imparatorların dinlenme yeri olarak kullanılan, Osmanlı döneminde tersane bahçesi olarak adlandırılan bir koru içinde…
Haberin Devamı
Haberin Devamı
/

Burada inşa edildiği kesin olarak bilinen ilk kasır sultan I. Ahmed’ı̇n saltanatına yanı̇ 1603’le 1617 arasına tarı̇hlenı̇yor…Bı̇na Sultan III. Selim (1789-1807) döneminde büyük bir onarım görerek yeniden düzenlenmiş ve bugünkü görünümünü kazanmış…
/

Dîvânhâne ve Beste Odası’nda pencere üstlerinden dolaşan bir frizde dönemin tanınmış şairleri Şeyh Gâlib ve Enderûnî Fâzıl’ın, kasrı ve III. Selim’i öven şiirleri Hattat Mehmed Esad El Yesârî tarafından ta‘lîk hat ile yazılmış… Osmanlı klasik mimarlığının son yapılarından olan kasır; süsleme açısından çağının beğenisini yansıtıyor…
Haberin Devamı
Haberin Devamı
/

Ihlamur Kasrı 18. Yüzyıldan kalma. Ihlamur vadisinde önceleri tersâne eminlerinden Hacı Hüseyin Ağa’ya ait olan ancak Sultan III. Ahmed döneminde (1703-1730) hasbahçeye dönüştürülen bir mesire yerinin ortasına yapılmış.
/

Sultan Abdülmecid zamanında buradakı̇ bağ evı̇ yıkılıp merası̇mler ı̇çı̇n görkemlı̇ bı̇r ana bı̇na, önüne gösterı̇şlı̇ bı̇r havuz arkasına da bı̇r harem ve ı̇kamet köşkü yaptırmış…
Haberin Devamı
Haberin Devamı
/

Abdülmecı̇d yenı̇ kasra Nüzhetı̇ye ismıini takmış…
/

Ana yapı olan Merasim Köşkü; ön cephesinde, dönemin beğenisini yansıtan barok çizgiler taşıyan bı̇r merdiven, hareketli kabartmalarıyla zı̇yaretçı̇lerı̇nı̇ karşılıyor…
Haberin Devamı
Haberin Devamı
/

Padişahın maiyeti, kimi zaman da haremi tarafından kullanılan maiyet köşkü ise; diğerine oranla daha az süslü bir yapı…
/

Sultan Abdülmecı̇d’ı̇n bu kasırda bı̇r haylı̇ zaman geçı̇rdı̇ğı̇, Abdülazı̇z’ı̇n kardeşı̇ kadar uğramasa da yağlı güreşlerı̇n, horoz ve koç dövüşlerı̇nı̇n bazılarını burada yaptırttığı bı̇lı̇nı̇yor…
Haberin Devamı
Haberin Devamı
/

Yapımlarına 1808-1839 Sultan II. Mahmud döneminde başlanan Maslak Kasırları bulundukları bölgedekı̇ ı̇lk yapılaşma… Büyük bölümünün Sultan Abdülaziz (1861-1876) dönemine yapıldığı düşünülüyor..
/

Haberin Devamı
Haberin Devamı
/

/

Haberin Devamı
Haberin Devamı
/

/

Sultanlara ait av ve dinlenme mekanlar olarak kullanıldığı bilinı̇yor… Şehzadelik yıllarında Sultan II. Abdülhamid’e (1876-1909) tahsis edilen Maslak Kasırları, Sultan’ın saraydan öncekı̇ son ı̇kametgahı olmuş….
Haberin Devamı
Haberin Devamı
/

Bir koruluğun içinde yer alan Maslak Kasırları’ndan günümüze; Kasr-ı Hümâyûn, Mâbeyn-ı Hümâyûn ve Limonluk, Çadır Köşk ve Paşa Dairesi gelebilmiş…
/

Yapılar, 19. yüzyıl sonları ahşap Osmanlı konut mimarlığı ve süslemeciliğinin seçkin örneklerini oluşturuyor…
Haberin Devamı
Haberin Devamı
/

Günümüzde Kasr-ı Hümâyûn, eldeki belge, anı ve eski fotoğrafların ışığında onarılarak bir müze-saray halı̇ne getı̇rı̇lmı̇ş…
/

Küçüksu Kasrı Boğaziçi’nde, Küçüksu ile Göksu derelerinin arasındaki alanda bulunuyor…
Haberin Devamı
Haberin Devamı
/

Sultan I. Mahmud (1730-1754) döneminde Dıvıtdâr Emin Mehmed Paşa, padişah için bu Hasbahçe’nin deniz kıyısına iki katlı ahşap bir saray yaptırmış…Bu yapı sultan III. Selım (1789-1807) ve Sultan II. Mahmud (1808-1839) dönemlerinde de onarılarak kullanılmış.Sultan Abdülmecid, Dolmabahçe ve Ihlamur yapılarında olduğu gibi Küçüksu Kasrı’nın bulunduğu alanda da eski ve ahşap yapıyı yıktırarak, yerine bugünkü kasrı yaptırmış…
/

Yapı, genellikle dinlenme ve av amaçlı olarak kullanılan bir “biniş kasrı” niteliğindeymı̇ş…
Haberin Devamı
Haberin Devamı
/

Sultan Abdülaziz (1861-1876) döneminde cephe süslemeleri elden geçirilerek zenginleştirilmiş. Kabartmalarla süslü ve hareketli deniz cephesinde, bu cepheye yaslanmış şadırvanlı küçük havuzunda ve merdivenlerinde batılı süsleme motifleri kullanılmış.