Sever şu detayların da altını çizdi:
-- İnsan kaynakları profesyoneli olarak baktığımda, bazı durumlarda bu bencilce bir gözlem ve ön yargı olarak da geliyor. Evet, insanlar kendileri ile ilgili birçok noktada her şeyi kontrol edebilirler, en iyi versiyonlarını da sunabilirler fakat bazen insanların kontrol edemedikleri durumlar da devreye girer. Buna örnek olarak; kilolu ya da obez sınırında bir bireyi ele aldığınızda altında yatan kolay çözülemeyen sağlık problemleri çıkabilir.
-- Fazla kilolu ve obez insanlarda, anksiyete, depresyon, sosyal içe kapanıklık, ilişkilerde uyum sorunları gibi faktörlerin diğer insanlara nazaran daha fazla görüldüğü uzmanlar tarafından da ifade ediliyor. Bu yaklaşım doğrultusunda, kişideki abartılmış kilonun, kişinin bireysel kontrolü ile ilgili duruşunu yansıttığı düşünülüyor. Buna bağlı olarak da başarısız olma eğilimi etiketlemesi yapılabiliyor.
-- Arkasından gelen yaklaşım ise yine diğer insanlara göre öz saygılarının standart ölçütlerin altında olması inancıdır. Bu da yine ön yargıya yönelik etiketleme de olabilir. Bu gözlemi destekleyen yaklaşımlara tanıklık ettiğim kadar bu etiketlemeyi tersine çeviren birçok profesyonel iş insanı ya da potansiyel aday ile de karşılaşma şansım oldu.
-- Kilolu çalışanlar profesyonel yaşamda gördükleri ayrımcı davranışların yanında sosyal hayatta da kendilerine uygun kıyafet bulamamak, çalışma ortamlarındaki oturma alanlarının kendilerine uygun olmaması, dar alanlarda hareket zorlukları gibi durumlarla karşılaşıyorlar. Bu yaklaşım da onların özgüvenlerini zedeliyor, sosyalleşmelerine ve topluma karışmalarına engel oluyor. Hal böyle iken de ilişkilerini de etkilediği gözlemlenebilmektedir.
-- Kilolu bireyin psikolojik olarak bunu yönetememe durumunda ise, mutsuz ve başarısız çalışan profili ortaya çıkmaktadır. Şimdilerde bu ön yargı etiketlemesi ortadan kalkmaya başladı. Kurumlar, işe alma uygulamalarında, dış görünüşle ilgili keskin kriterleri ortadan kaldırarak uzmanlık alanları, deneyimleri, geçmiş performans ve başarıya yönelik verilere daha fazla odaklanmayı ön planda tutmaya başladı. Bunun en temelinde de artık güçlü profillerin ön planda olması yatıyor. Bunu sağlayacak en temel kriter ise gözle görülen, elle tutulan, ifade edilebilen becerilerdir.
İnsan Kaynakları Uzmanı Tuba Karagöz Sever