Baharatların sağlık açısından önemi sülfür içeren bileşikler, taninler, fenolik diterpenler, vitaminler, mineraller, flavonoidler ve fenolleri içermesinden dolayıdır. Özellikle karanfil, biberiye, adaçayı, kekik, karabiber ve tarçın yoğun antioksidan etkili fenollerden zengindir. Preklinik araştırmalar baharatların yağ oksidasyonundan metabolizmayı düzenlemesine kolesterol düşürmeden birçok kronik hastalıkların önlenmesinde yararlı olduğunu belirtmektedir. Metabolizmaya dost altı baharat, kilo vermenizi kolaylaştırırken metabolizma hızınızı da canlandıracaktır.
1. Acı biber içerdiği kapsaisin termojenesizi arttırarak metabolizma hızına olumlu etki göstermektedir. Tok kalmayı kolaylaştırır.
2. Tarçın sinnamik asit sayesinde açlık kan şekerini düşürücü etkiye sahiptir. Proantosiyanidinler içerdiği için yağ dokusunu azaltmada yardımcı etkiyi destekler.
3. Zencefil gingerollardan zengin olup yağların kolay oksidasyonunu ve zayıflamada termojenezisi arttırarak destek olabileceği bildirilmiştir.
4. Karabiber, piperinden zengindir. Piperin vücudun enerji harcamasını arttırır. Böylece metabolizma canlanarak zayıflamaya destek olur. Karabiber bağırsaklardan salgılanan GLP-1 tokluk hormonunu aktifleştirir.
5. Zerdeçal kurkumini bolca içerir. Yağ hücrelerinin küçülmesini hızlandırır, yeni yağ hücrelerinin oluşmasını önler. Çemen otu galaktomannan ve steroid saponinler gibi iki önemli molekül içerir. Kan şekeri dengeleyicidir.
6. Yıldız anason, kakule, biberiye, kimyon, sarımsak, sumak, kuru nane, kuru maydanoz ve mutfakta kullanabileceğiniz tüm baharatları yemeklere, salatalara ve etlere ekleyerek kullanın. Baharatları tohum şekilde alıp kullanmak istediğiniz zaman öğütmek en sağlıklısıdır.
ÖNEMLİ NOT: Baharatlar uygun saklanmadığında kanser yapıcı aflatoksin adlı mantarların üremesine neden olur. Aldıktan sonra yıllarca bekletmeyin, uygun şekilde düzenli olarak tüketin. Aflatoksin ürememesi için hava sızmadan ağzı sıkı kapalı şekilde cam kavanozlarda serin yerlerde saklayın.