Kansere karşı brokoliyi bu şekilde tüketin!
Beslenme şeklinin kanseri önleyici ve iyileştirici etkileri olduğu biliniyor. Meyve ve sebze tüketimi, özellikle bazı besinler çağın en önemli ve yaygın hastalıklarından biri olan kansere karşı yüksek korucu etki yaratabiliyor. Peki, kansere karşı koruyucu besinler nelerdir?
Ülkemizde yaklaşık 96.200'ü erkek, 67.200'ü de kadın olmak üzere her yıl 163 bin 400 kişi kansere yakalanıyor. Önümüzdeki 10 yıl içerisinde bu rakamın yılda 14 milyona çıkabileceği belirtiliyor. Özellikle orta yaş sonrası birçok kişiyi etkileyen kansere karşı önlem almak için elimizdeki en önemli kozlardan biri ise beslenme! Peki, kansere karşı nasıl beslenmeliyiz? Diyetisyen Didem Yıldız Küçük, Posta.com.tr okurları için kansere karşı koruyucu kalkan niteliğinde olan bazı besinlerden bahsetti.
Karsinojenez yani kanser hücrelerinin oluşumu hızla gelişen bir süreç değildir. Vücuda uygun olmayan bozuk hücreler, belirli bir zaman içinde bölünme, çoğalma gibi evreler geçirerek bir tümör halini alırlar. Bu süreç kanser oluşumunu önleyebileceğimizi açıkça ortaya koyuyor.
Diyetisyen Didem Yıldız Küçük, beslenme şeklinin kanseri önleyici ve iyileştirici etkisinin uzun yıllardır bilindiğini söylüyor. Küçük, “Anti-kanserojen yiyeceklerden yoksun bir beslenme şeklinin mide-bağırsak, meme, prostat kanseri gibi birçok kanser türünün riskini arttırdığı çalışmalarca kanıtlanmıştır.” diyor.
“Kanserden korunmada en etkili olan sebzeler ise krusifer grubudur. Krusifer grubu sebzeler, brokoli, karnabahar, lahana, brüksel lahanası, turp, şalgam, hardal ve yeşillikleridir. Bu sebzelerin içeriğindeki ‘Sülforafan’ maddesi ilk defa 1992 yılında John Hopkins Üniversitesi’nde kansere karşı koruyucu bileşik olarak tespit edilmiştir.
Krusifer grubu besinlerin hem kanserin oluşumunda rol alan enzimleri etkisiz hale getirmede hem de oluşan kanser hücrelerinin daha çok bölünmesini engelleyerek yayılmayı önlemede etkili olduğu kanıtlanmıştır. Özellikle son 20 yıldır canlı ve cansız ortamda yapılan deneylerle önemi gittikçe artmaktadır. Krusifer, sebzeler arasında ise en fazla brokoli ve brokoli filizinde bulunmaktadır.”
Brokoli, mideye inmeden kesme ve iyi çiğneme ile sülforafan aktif hale gelmeli!
Dyt. Küçük, brokoli filizlerinin kansere karşı etkinliğinden bahsetti. Farelerde yapılan deneylerde kalın bağırsak kanserinin iyileşme sürecinde brokoli filizinin daha etkili olduğunun tespit edildiğini belirten Küçük, ayrıca menopoz öncesi dönemde düzenli brokoli tüketimenin meme kanserini önlediğinin kanıtlandığını ifade etti ve özellikle kavurma ve kızartma yöntemi ile pişirilen etlerde oluşan kanser yapıcı maddeyi de etkisiz hale getirdiğinin çalışmalarca desteklendiğini aktardı.
Dyt. Küçük, kansere karşı etkinliği kanıtlanmış brokoliyi tüketirken faydalarını alabilmek için pişirme süresinin çok önemli olduğunu belirtiyor.
“Sülforafanın etkin hale gelebilmesi için brokolinin iyice çiğnenmesi, mümkün olduğunca çiğ tüketilmesi gerekir. Pişmiş tüketeceksek de 4 dakikadan daha uzun pişirmemeye özen gösterin. Haşlama yerine buharda pişirme tercih edilmelidir.”
“Brokolide bulunan sülforafanı aktif hale getiren enzim bağırsaklarımızda da yer alıyor olsa da brokolinin bağırsağa inene kadar etkisi 6 kat azalmaktadır. Kayıpları en aza indirmek için doğrama ve çiğneme ile aktive etmek daha doğru olacaktır.”
Etkinliği 100 kat azalıyor!
Dyt. Küçük, kansere karşı koruyucu etkinlik için sebzelerin taze olarak tüketilmesinin, pişirildikten sonra da bekletilmemesinin önemini şu şekilde anlatıyor.
“Brokolinin dalından koparıldığında ilk 3 gün içerisinde içerdiği sülforafan miktarı, 3 gün sonraki miktarına göre 10-100 kat arası daha fazladır. Brokoli veya brokoli filizleri topraktan alındıktan sonra ilk 3 gün içerisinde tüketilirse kanserden koruyucu etkisi çok daha fazla olacaktır. Ayrıca brokoliye dondurma işlemi yapılırsa etkinliği 8 kata kadar azalacaktır. Bu anlamda sebzelerin mevsiminde tüketimi de kanseri önleyici etkisinde önemli rol oynar.”
GÜNLÜK TÜKETİM NE KADAR OLURSA KANSERDEN KORUNURUZ?
“Farelerde yapılan deneylerde günlük Sülforafan ihtiyacının kilogram başına 4 mg olduğu saptanmıştır.” diyen Dyt. Küçük, bunun 70 kg bir bireyde 308 mg’ a denk geldiğini belirtiyor.
“1 porsiyon brokolide ortalama 60 mg sülforafan vardır. Dolayısıyla sadece brokoli ile bu ihtiyacı karşılamak mümkün değildir. Bu nedenle net olarak tüketilecek brokoli miktarı belirlenememiştir. Fakat yapılan çalışmalarda en az bir porsiyon yani ortalama 150 gr brokoli tüketenlerin kanserden korunduğu ya da kanseri iyileştirmeye olumlu etkisinin olduğu kanıtlanmıştır. Bu anlamda avucunuzdan taşacak kadar miktarda brokoli tüketimi yararlı olacaktır. Ayrıca 10-100 kat daha fazla sülforafan içermesi sebebiyle brokoli filizi tüketmek daha etkili olacaktır.”
Dyt. Küçük, “Günlük sebze - meyve tüketiminin 4-9 porsiyon porsiyon olmasına dikkat edilip, mevsimi geldiğinde hijyen kurallarına dikkat ederek her gün avucunuz kadar çiğ brokoli tüketmek kanserden korunmanızda etkili olabilir.” dedi.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Kayseri'den Gaziantep'e Türkiye'nin Lezzet Rotaları... Bu Lezzetler Damak Çatlatıyor: Baklava, Urfa kebabı, Mantı, Çiğ köfte daha neler neler...
ZEYTİN YAPRAĞI MUCİZESİ! Doğal ilaç çıktı... Faydalarına inanmayacaksınız
ŞİFA NİYETİNE TÜKETİYORLAR! İstanbul'dan Gaziantep'e yemeye gelen var... Havalar soğudu, talep arttı! İŞTE O LEZZET
ADETA ENERJİ DEPOSU! Bunu yiyen asla üşümüyor... Ordu'nun tescilli lezzetine yoğun ilgi var
100'den geriye doğru sıfıra kadar 7'şer 7'şer sayın! Sayım için geçerli süre 25 saniyeden uzunsa dikkat! Denge, refleks, cilt ve zihinsel hız testi ile biyolojik yaşını öğren