K Vitamini Hangi Besinlerde Bulunur? En Çok K Vitamini İçeren Besinler Nelerdir?
K vitamini yağda çözünen bir vitamin çeşididir. En çok pazı, ıspanak, lahana, kırmızı et, beyaz et, sakatat ve yumurtada bulunur.
K Vitamini Hangi Besinlerde Bulunur?
K vitamini daha çok bitkisel kaynaklı besinlerde bulunan bir vitamindir. K vitamini bakımından zengin besinler arasında ceviz, fındık, kaju gibi kuruyemişler ile süt ve süt ürünleri ile yumurta vardır. Pazı, Brüksel lahanası, kuşkonmaz, karalahana, ıspanak, karnabahar, maydanoz, pancar yaprağı ve şalgamda da yüksek oranda K vitamini bulunur.
Meyvelerde kivi, avokado, yaban mersini, nar, çilek gibi meyvelerde de K vitamini yer almaktadır. Domates, beyaz et, kırmızı et, böbrek gibi sakatatların da içinde K vitamini yer alır. K vitamini eksikliği nadiren rastlanan bir durum olsa da besinlerden yeteri kadar alınmaması durumunda ortaya çıkabilir. K vitamini eksikliğinin en çok karşılaşılan belirtisi kanama olarak karşımıza çıkar.
En Çok K Vitamini İçeren Besinler Nelerdir?
K vitamini iki türü olan ve yağda çözünen vitaminlerden biridir. İlki K1 vitaminidir ve lahana, ıspanak gibi bitkiler yolu ile vücuda alınır. Diğer türü K2 vitamini olan vitamin ise bağırsaklardaki bakteriler tarafından doğal yollar ile üretilmektedir. Her iki türü de vücutta benzer şekilde çalışarak kanın pıhtılaşmasından sorumlu olmaktadır.
K vitamini eğer vücuda besinler yolu ile yeteri kadar alınmazsa bazı sorunlar ortaya çıkabilir. Bu nedenle K vitamini içeren besinlerin bulunduğu bir beslenme alışkanlığına sahip olmak gerekir. K vitamini bulunan besinler arasında brokoli, karnabahar, kara lahana, ıspanak, Meksika fasulyesi ve etler vardır. Hem beyaz hem de kırmızı ette K vitamini vardır.
K Vitamini Eksikliği Neden Olur?
K vitamini içeren besinler yeteri kadar tüketilmezse kişilerde K vitamini eksikliği ortaya çıkabilir. Bunun dışında farklı etkenlere bağlı olarak da K vitamini eksikliği görülebilir. Yetişkinlerde az da olsa K vitamini eksikliğine neden olan durumlar şu şekildedir:
Safra yoluna ve karaciğere ait hastalıklar,
Warfarin gibi kan sulandıran ilaçların kullanılması,
K vitamini bakımından düşük besinlerin tüketilmesi,
Bağırsakların bir kısmının alınmış olması,
Antibiyotik kullanımı,
Vücutta besinler yolu ile alınan yağların emiliminde bozukluklara sebep olan hastalıklar,
Ülseratif kolit, Crohn ya da çölyak gibi hastalıklar
Anne sütünün K vitamini bakımından yetersiz kalmaıs,
Yeni doğmuş bebeklerde hayatın ilk günlerinde K vitaminin henüz üretilmemiş olması.
K Vitamini Eksikliği Belirtileri Nelerdir?
K vitamini eksikliğinde en sık karşılaşılan belirti aşırı kaşıntı durumudur. Bunun haricinde K vitamini eksikliği olan kişilerde ani beyin kanaması durumu ortaya çıkabilir. Sünnet yapılan bebeklerde K vitamini eksikliği olursa kanama çok olabilir ya da iyileşmede gecikme olabilir.
K vitamini eksikliği olanlarda ciltte çürüme, tırnak altlarında kan pıhtılarının olması ve kan içeren dışkı olabilir. Bebeklerde K vitamini eksikliği göbek kordonu bölgesinde sürekli kanamaya da neden olabilir.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Migrenin sırlarını keşfedin: Şiddetli baş ağrılarının arkasındaki sebepler! Migren krizleri mideden geçiyor: Bu gıdaları tüketmekten kaçının
Dünya Çocuk Hakları Günü ne zaman, bugün mü? Dünya Çocuk Hakları Günü önemi nedir?
Metabolizmayı ateşliyor, enerjiyi tavan yaptırıyor! Yağları cayır cayır yaktıracak besinlerin listesi açıklandı! "3 ana öğün ve 3 sağlıklı ara öğün" detayı
Diyeti bırakır bırakmaz neden şişmanlıyoruz? Sebebi ortaya çıktı... İşte hemen alınan kiloların sırrı
AŞK MI PARA MI? Sosyal medyayı ikiye bölen soruyu yapay zekaya sorduk! İşte yanıtı...