İyot Hangi Besinlerde Bulunur? En Çok İyot İçeren Besinler Nelerdir?
İyot, deniz ve okyanuslardan alınan bir mineraldir. İyotun ülkemizdeki en iyi kaynağı ise iyotlu sofra tuzlarıdır.
İyot Hangi Besinlerde Bulunur?
Dünyadaki en doğal iyot kaynağı denizlerdir ve denizde en çok iyot içeren madde ise deniz yosunudur. Deniz yosunu her ne kadar dünyanın farklı yerlerinde değişik çeşitlerde tüketilse de ülkemizde çok fazla bir tüketimi yoktur.
Ülkemizdeki en etkili iyot kaynağı iyotlu sofra tuzlarıdır. Özellikle Karadeniz bölgesi iyot bakımından fakir topraklara sahip olduğu için Karadeniz insanında iyot eksikliği daha sık rastlanan durumlardandır. Karadeniz bölgesinde yetişen sebze ve meyvelerin iyot oranı da oldukça düşüktür.
Günlük olarak kullanılan iyot tuzlarında yüksek miktarda iyot bulunduğundan günlük alınması gereken iyot buradan karşılanabilir. Fakat iyotlu tuz ile normal sofra tuzunu karıştırmamak gerekir. Normal sofra tuzlarında iyotlu tuzlara göre daha az iyot miktarı vardır.
En Çok İyot İçeren Besinler Nelerdir?
Okyanuslar ve denizler en etkili iyot kaynakları olarak karşımıza çıkar. İyot, deniz suyundan buharlaşır ve yağmurla beraber toprağa düşer. İyot içeriği bu topraklarda yetişen sebze ve meyvelerde çok daha fazla olur. En çok iyot içeren besinler arasında karides, deniz yosunları, balıklar, istiridye ve ıstakoz vardır. Ton balığı ve mezgit gibi tuzlu su balıklarında da yüksek oranda iyot yer alır.
Sebzeler arasından en çok iyot içerenler ise pazı, sarımsak, kuru fasulye, kabak, ıspanak ve şalgamdır. Meyvelerden çilek yüksek oranda iyot içerirken süt ve süt ürünlerinde de yüksek miktarda iyot yer alır. Her bireyin günlük olarak alması gereken iyot miktarı farklı olduğundan mutlaka kan testi yaptırılması önerilir.
İyot Eksikliği Belirtileri Nelerdir?
Sağlıklı bir bünye için tüketilmesi ve tüketilmemesi gereken besinler vardır. Bu besinler kadar besinlerin tüketim miktarları da önemlidir. İyotun eksik ya da fazla olması da insan sağlığı için önemli bir durumdur. İnsan vücudunda iyot eksikliği hipotiroidi ve guatr gibi sorunlara neden olur. Vücuttaki büyüme ile gelişmeden sinir gelişimine kadar da iyot etkilidir.
Bazı gıdalardan alınan iyot vücut tarafından hızlı emilirken bazıları hormona dönüştürülür ve emilmez. Kişilerin alması gereken iyot miktarı birbirinden farklı olabilir Çocukların günlük olarak alması gereken iyot miktarı 100 mg olurken yetişkin bireylerde 150 mg'dır. Doğrudan alımı olmadığı için iyotun besinler aracılığı ile alınması gerekmektedir.
İyot Eksikliği Durumunda Ortaya Çıkan Durumlar Nelerdir?
İyot eksikliği kişilerde hipotiroidi ortaya çıkmasına neden olur ve bunun da bazı belirtileri vardır. Belirtiler arasında bağışıklık sisteminin bozulması, gözaltı şişliği, adet düzensizliği, düşük yapma, çocuk sahibi olamama ve yüksek kolesterol vardır.
Çocuklarda zeka geriliği ya da boy kısalığı, yetişkinlerde tansiyon düşüklüğü veya yüksekliği de iyot eksikliğinde olur. İyot eksikliğine bağlı hipotiroidinin diğer belirtileri arasında ise ciltte kuruluk, dikkat dağınıklığı, terlemede azalma, eklemlerde ağrı, halsizlik, uyku ve depresyon vardır.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Kilosu 200 Lira Ama Kapış Kapış Gidiyor! Kışın En Pahalı Meyvesi Ama Vazgeçemiyorlar... Kestane Alırken Bu 5 Detaya Dikkat!
31 Aralık yarım gün mü? 31 Aralık tatil olacak mı, hangi güne denk geliyor? Yılbaşı yaklaşırken merak edildi!
Ne kadar hızlı düşünüyoruz? Bilim insanları insan düşüncesinin hızını ölçtüler! Sonuçlar şaşırttı
Dünyanın yeni sorunu: EV GENÇLERİ! Dijital dünyada aktif gerçekte pasifler
PRATİK KESTANE KEBABI TARİFİ! Kışın vücudu çelik gibi yapıyor, faydası say say bitmiyor... Grip, soğuk algınlığı iyi gelmediği şey yok