hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İyilik İle İlgili Hadisler: Peygamber Efendimizin İyilik İle İlgili Sözleri...

    İyilik İle İlgili Hadisler: Peygamber Efendimizin İyilik İle İlgili Sözleri...
    expand
    KAYNAKCnnturk.com

    İyilik geniş bir kavramdır. Gerek Kuran'ı Kerim'de gerek hadis kaynaklarında iyilik, tüm yönleriyle ele alınmıştır. Yolda kalan bir kişiyi misafir etmek, yoksullara zekat vermek, başka bir müminin ayıbını örtmek, bir Müslüman'ın yapabileceği temel iyilikler arasında yer alır. İslam'da iyilikler sevap, kötülükler ise günah olarak nitelendirilir. Küçük günahlara ise mekruh denir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İyilik İle İlgili Hadisler

    1- Komşusu açken tok yatan bizden değildir:

    Günümüzde "empati" olarak adlandırılan erdem, kendini başkasının yerine koymak ve ona göre hareket etmek demektir. Komşusu açken tok yatmak ise empati yeteneğinden yoksun olmak anlamına gelir. Her Müslüman, içinde yaşadığı topluma ve çevresine karşı duyarlı olmalıdır. Komşularımızdan biri açsa ya da bir şeye ihtiyacı varsa, onun bu sorunuyla ilgilenmemek, bencilliktir.

    2- Bir zalimle yürüyen onun ortağı olur.

    Zalim ile zulüm aynı kökten türemiştir. Bir kişiye ya da topluluğa zulmeden kişilere zalim denir. Tarih boyunca birçok zalim imparator, halkını zulüm ve baskı ile yönetmiştir. Kimileri şahsi çıkarları için bu tür imparatorlara göz yummuş ve yalnızca kendisini düşünüp yapılan zulümlere ses çıkarmamıştır. Yani bir anlamda zalimlerin suç ortağı olmuştur.

    3- Haksızlığa susan dilsiz şeytandır.

    Hz. Muhammed, bu hadisinde de yapılan haksızlıklara karşı susulmaması gerektiğini dile getirmiştir. İslami ilkelere göre yönetilen ülkelerde halk her zaman dayanışla halimdedir. Toplumsal dayanışma ise, ucu bize dokunmasa bile haksızlığa karşı gereken tepkiyi göstermekten geçer.

    "Bana dokunmayan yılan bin yıl yaşasın." anlayışı İslam için geçerli değildir. İslam'da, sadece bir kişiye yapılan haksızlık, bir topluma yapılmış gibidir. Bu nedenle Maide Suresinin 32. ayetinde "bir insanı öldüren bütün insanlığı öldürmüş gibidir." denir.

    Peygamber Efendimizin İyilik İle İlgili Sözleri

    1- Her Müslüman yapılan bir kötülüğü eliyle önlemeli. Şayet buna gücü yetmiyorsa diliyle bu kötülüğü önlesin ya da duyursun. Buna da gücü yetmeyen tüm kalbiyle yapılan kötülüğe kin beslesin.

    Yapılan kötülüklere karşı çıkmak ve önlemeye çalışmak en büyük iyiliklerin başında gelir. Eğer bunu önlemeye gücümüz yetmiyorsa, en azından dilimizle "Bu zulümdür! Bu haksızlıktır!" diyerek tepkimizi koymayı bilmeliyiz. İnsanın ya da yakınlarının hayatı tehlikedeyse, bunu dile getirmemesi ancak kalbiyle tasdik etmemesi ve kınaması gerekir.

    2- İyi şeyleri yapmayıp sadece düşünseniz bile sevaptır. Kötü şeyleri ise yapmayıp sadece düşünmek günah değildir.

    İmam Buhari'nin naklettiği bu hadisten de anlaşılacağı üzere İslam, bir kolaylıklar dinidir. Sadece iyilik yapmayı düşünmek bile sevap sayılırken, kötü bir şeyi düşünmek günah olarak yazılmamaktadır.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow