İşletme Bilimleri: İşletme Amaçları Ve İşlevleri
Her işletme günümüzü uzun vadede öne çıkan amaçları doğrultusunda var olur ve büyür. Tabii başarı ile birlikte doğru kararlar alınmasının unsurları içerisinde işletmeleri neler yapabilecekleri önemlidir. Yani söz konusu faaliyetler olduğu zaman işletmeler için amaç en önemli husustur. Böylece uzun vadede istikrarlı bir politika dahilinde gelişme göstererek büyümeye devam ederler.
İşletmenin amaçları ise aynı zamanda ulaşmak istedikleri hedefi gösterir. Bu amaçlar üstelik en üst yönetimden başlamak suretiyle en alt birime kadar belirlenmiştir. Böylece işletme bir bütün olarak farklı parçaları görev üstlenmek suretiyle tamamlayarak istediğin noktaya amaçları doğrultusunda ulaşır.
İşletme Bilimleri: İşletme Amaçları ve İşlevleri
Her işletmenin kendine özgü bir amacı olmasıyla beraber aynı zamanda ortak bir amaca gittiklerini söylemek mümkündür. Bu bağlamda ise iki farklı kategori üzerinden işletmelerin amaçları öne çıkar. Bunlardan biri temel amaçlar ve diğeri ise özel amaçlar olarak ön plana çıkmaktadır. Sırasıyla ele almak gerekirse öncelikle temel amaçlar şu şekilde ifade edilebilir;
- Kar etmek
- Topluma hizmet etmek
Yukarıda verilen iki temel hususun dışında aynı zamanda özel amaçlar ön plana çıkmaktadır.
- Uzun dönemli büyüme
- Nitelikli mallar sunmak
- Personellere sağlanan uygun koşullar
- Toplumsal sorumluluk
Bu şekilde ana iki kategori ile beraber işletmelerin amaçları ön plana çıkar. Bu amaçlar doğrultusunda şirketler uzun vadede güçlenerek büyür ve istikrarda politika eşliğinde amaçlarını yerine getirir.
İşletme İşlevleri Nelerdir?
Belli aşama ve planlama doğrultusunda her işletmenin kendine özgü işlevleri bulunur. Bu işlevlerin zamanında ve sırasıyla gerçekleştirilmesi, şirketin büyümesi ve istikrarlı biçimde gelişim göstermesi açısından büyük önem taşımaktadır. Aynı zamanda kar elde etmek, tanıtım sağlamak ve daha kaliteli ürünler kapsamında toplumsal yarar sağlamak amaçlı da önemli potansiyel teşkil eder.
- Yönetim
- Tedarik
- Üretim
- Pazarlama
- Muhasebe
- Finans
- İnsan kaynakları
- Araştırma geliştirme
- Halkla ilişkiler
Tüm bu parametreler şirketlerin farklı departmanları doğrultusunda ele alınmak suretiyle gerçekleştirilir. Böylece bir bütün olarak işletmeler çok daha güçlü bir şekilde büyüme potansiyeli göstermektedir. Aynı zamanda düzenli olarak ele alınması gereken ve yapılacak şirket işlevleri olarak bu parametreler ön plana çıkmaktadır.
Şirketler İçin Ortak İşlev ve Amaçlar
Şirketlerin kendi sektörü kapsamında farklı amaç ve işlevleri bulunabilir. Ancak aynı zamanda ortak şekilde ele alınan işlevleri ve amaçları bulunduğunu söylemek mümkündür. Bu doğrultuda özellikle kar elde etmek ve düzenli ürün üretimi sağlamak en önemli amaçları içerisinde gelir. Aynı zamanda ülkeyi ve topluma hizmet etmek yine ortak amaçlar içerisinde yer alabilir.
Diğer yandan uzun vadede büyümek, kaliteli ürünler ortaya çıkarmak ve toplumsal sorumluluklar yine ortak amaçlar doğrultusunda yer alabilir. Farklı departmanlar kapsamında da yine işlevler içerisinde yönetim, tedarik, üretim ve halkla ilişkiler gibi pek çok unsur bulunmaktadır.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Ağaç domatesi olarak da biliniyor! Tam bir sağlık deposu! E ve C vitaminleri, beta karoten, kalsiyum , potasyum…
MASTERCHEF'TE KONSEPT: SAKATAT YEMEKLERİ! Tuzlama Çorbası, Koç Yumurtası, Arpa Şehriyeli Oğlak Başı, Ciğer Kavurma ve Kuzu Yürek Dolması!
Dikkat! 15 Kasım’da İstanbul’un 23 İlçesinde Elektrik Kesintisi Yaşanacak (BEDAŞ Kesinti Programı)
Adetliyken dua okunur mu, hangi dualar okunur? Adetliyken Ayetel Kürsi okunur mu?
GÜNCEL A 101 AKTÜEL ÜRÜNLER KATALOĞU 14 Kasım 2024: A101'de hangi ürünler indirimde? Buharlı temizleyici, su sebili, pencere temizleme robotu!