İmsak Vakti Nedir, Nasıl Anlaşılır? İmsak Vakti Ne Zaman Başlar?
Özellikle Ramazan aylarında oruç tutarken imsak vaktinin ne zaman başladığı merak edilir. Müslümanlar bu vakte göre oruç tutmaya başlar ve akşam vaktine kadar ibadetlerini sürdürür. Güneş'in durumlarına göre belirlenen bu zaman dilimi namaz kılan kimseler için de önem arz eder.
İmsak Vakti Nedir, Nasıl Anlaşılır?
İmsak kelimesinin sözlükteki başlıca anlamları kişinin kendine engel olması, engellemek, geri çekilmektir. İslamiyet'te kabul edilen terim anlamıyla sabah namazının kılınmaya başlandığı, orucun tutulacağı zaman dilimi olarak kabul edilir. Buna göre imsak, Müslümanlar için oruca başlama vaktidir.
Güneş, kıyamet vakti gelinceye kadar her gün doğar ve batar. Doğmaya başladığı zaman dilimi de imsaktır. Bu zaman diliminde ibadetlere başlamak insanlara hayır ve fazilet verir. İmsak vaktinin geldiği gökyüzünün aydınlanmaya başlamasıyla belirlenebilir.
İmsak Vakti Ne Zaman Başlar?
Tan yerinin ağarması olarak bilinen imsak, Güneş'in doğmaya başlamasıyla birlikte kendini gösterir. Gecenin karanlığı geçerken ve ufuk çizgisinde aydınlanma görünürken imsak vaktinin başladığına karar verilir. İmsak kelimesi aynı zamanda şafak sökmesi olarak karşılık bulduğu için şafağın söktüğü vakit imsak başlamış olur.
Günümüzde yüksek yerleşim yerlerinde rahatça görülebilen imsak vaktinin belirlenebilmesi için teknolojiden yardım alınır. Bilim insanları ve İslam alimleri düzenledikleri takvimlerde imsak vaktinin ne zaman başladığına değinir. Buna göre doğru saatlerde ibadet etmek, imsak ve iftar vakitlerine kesin olarak ulaşabilmek mümkün hale gelir.
İmsak vakti gece ve gündüzün birbirinden ayrılmaya başladığı zaman dilimidir. Yıldızların ve ayın gözden kaybolurken güneşin görülmeye başlamasıyla birlikte imsak vaktine giriş yapılır. Bu nedenle ibadet ederken imsak vakitlerine ulaşamayan kimseler gökyüzüne bakarak doğru zamanda olup olmadıklarını anlayabilirler. Özellikle yüksek alanlardan daha net şekilde görülen ufuk çizgisi aydınlanmaya başladığında imsak için vakit gelmiş demektir.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Tibet Nerede, Hangi Ülkede? Tibet Haritadaki Yeri ve Konumu: Tibet Deprem Bölgesinde mi?
Çürüyünce Yenen Meyve Kilosu 100 Liradan Tezgahlarda! Faydası Saymakla Bitmiyor; Kalp, Tansiyon, Cilt, Sindirim Sistemi... İyi Gelmediği Şey Yok
Babadan Oğula Yaşatılan 'Sipsi Şeker' Geleneği! Veresiye Alınan Toz Şekerle Başlayan Serüven 75 Yıldır Devam Ediyor
Bu güveç başka güveç! Unutkanlık, yorgunluk, konsantrasyon sorunu... Ünlü beyin cerrahı püf noktasını açıkladı: 'Bunamayı önlüyor!'
Tiramisu dediğin böyle olur! MasterChef Danilo Zanna'nın favorisi! Püf noktası bakın neymiş...