İlim İle İlgili Hadisler: Peygamber Efendimizin İlim İle İlgili Sözleri...
İslam dininde, ilim her zaman önemli bir yer tutmuş, tasavvufta Allah'ı ve kendini bilmek anlamında kullanılan marifetullah kavramı ile ilmin ne kadar mühim olduğu vurgulanmıştır. Peygamber efendimiz de her fırsatta ilmi yücelten sözler söylemiştir.
Sadece Hz. Muhammed değil, halifeler ve dervişler de ilim ile ilgili söyledikleriyle geleceğe ışık tutmuşlardır. Bunların arasında en bilineni "Bana bir harf öğretenin 40 yıl kölesi olurum." diyen Hz. Ali'dir.
İlim İle İlgili Hadisler
1- İlim talebi farzdır
Farz, her Müslümanın koşulsuz şartsız yerine getirmesi gereken ibadetlere verilen genel addır. Hz. Muhammed, bu hadisinde, ilim talep etmenin, yani öğrenmek istemenin, tıpkı namaz kılmak ya da zekat vermek gibi farz olduğunu dile getirmiştir.
Bir Müslüman, her zaman öğrenmeye açık olmalı, ilgi duyduğu ya da yeteneğinin olduğu alanlarda bilgi birikimini arttırarak söz konusu alanda uzmanlaşmalıdır. Ancak bu şekilde, içinde yaşadığı topluma faydalı olabilir ve gerçek bir mümin olabilir.
2- İki günü eşit olan ziyandadır.
İslam'da iman kadar ilim de önemlidir. Bu hadiste bahsedilen de hem imanın hem de ilmin, her gün biraz daha artması gerektiğidir. Bir Müslüman, hiçbir zaman yerinde saymamalı, her zaman kendisine, ailesine ve içinde yaşadığı topluma yararlı olacak şeyler yapmaya çalışmalıdır. İki günü eşit olmak demek ise yerinde saymak, aslında bir anlamda geriye gitmek demektir.
Oysa Allah, Kuran'ı Kerim'in birçok yerinde hala düşünmeyecek misiniz? diye sorar ve iman sahiplerini düşünmeye teşvik eder. Düşünmek ise ilmin en önemli kısmını oluşturur. Düşünmeyen kişi, kendini geliştirmek için gerekli adımları atmaktan acizdir. O, yerinde saysa bile kendisinden memnundur. Bu memnuniyet ise maalesef yanıltıcıdır.
Peygamber Efendimizin İlim İle İlgili Sözleri
1- İlim Çin'de de olsa gidip alınız.
Birçok kaynakta geçen bu hadiste Çin ile kastedilen uzaklıktır, yani Çin sadece bir örnektir. İlim ne kadar uzakta olursa olsun ya da ne kadar zor olursa olsun, gidip onu almalı, eğitim, sağlık, iş yaşamı ve diğer alanlarda pratiğe dökmelidir. Sadece teoride kalan ilim de yeterli değildir çünkü bu tür ilim kavramdan ibarettir. Önemli olan mevcut bilgileri işleyip pratiğe dökmek ve onu herkes için faydalı hale getirmektir.
2- Yeryüzünde yaş kuru ne varsa alimler için mağfiret diler.
En az bir ilimde uzmanlaşan kişilere alim denir. Mağfiret ise bağışlanma demektir. Hz. Muhammed, bu hadisinde alimlerin ne kadar değerli olduğunu vurgulamıştır.
3- Mahşer gününde alimin mürekkebi şehidin kanından ağır gelecektir.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Sultan II. Abdülhamid’in ‘Her resim bir fikirdir’ sözüyle Filistin’de çektirdiği fotoğraflar kitaplaştırıldı
Huzurlu insanların sahip olduğu 5 temel özellik!
Sarılmak stresi azaltıyor, mutluluğu artırıyor!
Yatağınızdaki gizli tehlike: Klozetten 17 bin kat daha kirli! Meğer bakteri yuvasıymış
Cağ kebabını kavanozla dünyaya gönderiyor