hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Husuf (Ay tutulması) namazı kılınışı: Husuf namazı nedir, ne zaman, nasıl kılınır? Husuf namazı kaç rekattır?

    Husuf (Ay tutulması) namazı kılınışı: Husuf namazı nedir, ne zaman, nasıl kılınır Husuf namazı kaç rekattır
    expand
    KAYNAKCnnturk.com

    Husuf namazının nasıl kılındığı bilgisi gerçekleşecek olan Ay tutulması bilgisi sonrasında araştırılmaya başladı. Husuf namazı, İslam'da Ay tutulması sırasında kılınan özel bir namazdır. Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed'in sünnetlerinden biri olan bu namaz, Allah’ın kudretini hatırlamak, O’na yönelmek ve dua etmek amacıyla eda edilir. Güneş tutulması için kılınan küsuf namazı ile birlikte husuf namazı da, Müslümanlar için önemli ibadetlerden biri olarak kabul edilir. Ay tutulması esnasında kılınan husuf namazı, manevi bir farkındalık anı olup, dua ve tefekkür vaktidir. Güneş tutulmasında küsuf, Ay tutulmasında ise husuf namazı kılınır. Peki, husuf namazı nedir, nasıl kılınır ve kaç rekattır? İşte detaylar

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Husuf namazı, Ay tutulması esnasında kılınan özel bir namazdır ve İslam’da peygamberimiz Hz. Muhammed’in sünneti olarak kabul edilir. 17 Eylül 2024'te gerçekleşecek olan Ay tutulması nedeniyle husuf namazı hakkında detaylar araştırılmaya başlandı. Peygamberimiz oğlu İbrâhim'in öldüğü gün güneş tutulması üzerine şöyle demiştir: "Ay ve Güneş Allah'ın varlığını ve kudretini gösteren alâmetlerdir. Bunlar hiç kimsenin ölümünden veya yaşamasından/doğmasından dolayı tutulmazlar. Ay veya güneş tutulmasını gördüğünüz zaman, açılıncaya kadar namaz kılın, dua edin" (Buhârî, “Küsûf”, 1, 15).

    HUSUF NAMAZI NEDİR?

    Husuf namazı, Ay tutulması sırasında kılınan ve her rekâtında uzun kıyam, rükû ve secde yapılan özel bir namazdır. Bu namaz genellikle Kur’an’dan uzun surelerin okunmasıyla eda edilir. Peygamberimiz Hz. Muhammed, Ay tutulması sırasında bu namazı kılarak Allah’a yönelmiş ve ümmetine de kılmalarını tavsiye etmiştir. Bu özel namaz, cemaatle ya da tek başına kılınabilir ve Ay tutulması süresince eda edilmesi müstehaptır.

    Aralarında İmam Şâfiî, Ahmed b. Hanbel ve Dâvûd ez-Zâhirî’nin de bulunduğu bazı âlimler küsûf namazıyla ilgili olarak rivayet edilen hadisteki, “Siz bunları tutulmuş görürseniz hemen tekbir getirin. Allah’a dua edin, namaz kılın ve sadaka verin” ibaresini delil kabul ederek husûf namazıyla ilgili hükümlerin küsûf namazının hükümleriyle aynı olduğu görüşündedir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ebû Hanîfe ve İmam Mâlik ise Ay tutulması Güneş tutulmasından daha fazla meydana geldiği halde Hz. Peygamber’in bu sebeple namaz kılmadığını ifade ederek husûf namazının sünnet olmadığını belirtmişlerdir. Bununla birlikte Ay tutulması sırasında tek başına iki ya da dört rek‘at namaz kılınması müstehaptır. İmam Şâfiî ve Ahmed b. Hanbel’e göre ise husûf namazı da küsûf namazı gibi sünnettir ve cemaatle kılınabilir. Ayrıca Şâfiî ve Mâlikîler’e göre husûf namazında kıraat açıktan yapılır.Husuf (Ay tutulması) namazı kılınışı: Husuf namazı nedir, ne zaman, nasıl kılınır Husuf namazı kaç rekattırHUSUF NAMAZI NE ZAMAN KILINIR?

    Husuf namazı, Ay tutulması başladığı andan itibaren kılınabilir. Ezansız ve kametsiz olarak en az iki rekât kılınır ve cemaatle kılınması tavsiye edilir. Namaz esnasında kıraat açık bir şekilde yapılır ve namaz sonrasında dua edilir. 

    Husuf namazı iki rekâttır. Namazın kılınışı şu şekildedir:

    1.    Niyet edilir: "Niyet ettim Allah rızası için husuf namazı kılmaya."

    2.    İftitah tekbiri ile namaza başlanır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    3.    Sübhaneke, euzü-besmele, Fatiha ve Kur'an'dan bir sure okunur.

    4.    Rükûya gidilir, ardından secde yapılır.

    5.    İkinci rekât için ayağa kalkılır, Fatiha ve bir sure okunur.

    6.    Rükû ve secdeler yapılır, oturularak dualar okunur ve selam verilir.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow