Hostes Nasıl Olunur? Hostes Olmak İçin Gerekenler Nelerdir? Hostes Olma Şartları Nelerdir?
Hosteslik, havacılık sektöründe yer alan kariyer alanlarından biridir. Hosteslik mesleği, 1930 yılı itibari ile havacılığın gelişmesiyle birlikte başlamıştır. Hosteslerin, uçuş güvenliğinden sorumlu olma, uçak içerisinde düzeni sağlama gibi birçok görevleri bulunmaktadır. Aynı zamanda başarılı bir kariyer planlaması olarak hosteslik, havayollarının işe alım süreçleri ile birlikte de önem kazanmıştır.
Hostes Nedir?
Hostes diğer bir tabir ile kabin memuru, uçak içerisinde, yolcuların, pilotların ve uçuş güvenliğinin sağlanmasına yardımcı olan kişiye verilen isimdir. Hosteslik için, zorlu koşullar altında çalışma direnci göstermek önemlidir. Hostesler gerek yurtiçi gerekse yurtdışı tarifelerle uçabilirler.
Hostes Nasıl Olunur?
Kadınlar için hostes, erkekler için host mesleğine sahip olmak, çoğunlukla tercih edilen bir kariyer planlamasıdır. Bu sebeple birçok insan, havayolu şirketlerinin başvuru şartlarını takip etmektedirler. Hostes nasıl olunur sorusunun cevabı olarak; öncelikle gerekli şartları sağlamak ve başvuruda bulunmak denebilir.
Sonrasında, havayolu şirketleri, uygun görülen adayları mülakat için kuruma çağırmaktadır. İşe alımı onaylanan hostes ve host adayları, havayolları tarafından uygulanan birçok eğitime tabi tutulurlar. Bu eğitimleri başarı ile geçen personeller, hostes olmaya hak kazanır.
Hostes Olmak İçin Gerekenler Nelerdir?
Hosteslik mesleği, gerekli şartların sağlanmasının akabinde kişide bulunması gereken özellikler bakımından da önem arz etmektedir. Kişinin mesleki yeterliliğinin yanında aşağıda yer alan öncüllerin de bulunması gerekmektedir. Hostes olmak için gerekenler;
Kadın ve erkekler için de ortak olarak; kurumsal bir dış görünüşe sahip olmak önemlidir. Dövme, piercing gibi aksesuarlar, kabin memuru mesleğinde hoş karşılanmayacaktır.
Kapalı alanlarda çalışmaya karşı dirençli olmak,
Sabırlı ve nazik olmak,
Yolculuk esnasında oluşabilecek her türlü olumsuz duruma karşı sakin ve sabırlı kalmak, sorumluluk alabilmek ve süreci yönetebilmek,
İnsan ilişkilerinde başarılı olmak,
Her zaman yolculara karşı güven telkin eden, motive edici bir üslupla konuşabilmek,
Hostes Olma Şartları Nelerdir?
Hostes olmak isteyenler için birtakım şartlar bulunmaktadır. Bunlar şu şekildedir:
En az lise mezunu olmak, (Bazı havayolları lisans mezuniyeti talep etmektedirler)
Hosteslik için, başvuruların daha iyi koşullarda değerlendirilebilmesi amacıyla; üniversitelerin 2 yıllık Sivil Havacılık ve Kabin Hizmetleri bölümü okunabilir. Bu durum, hosteslik başvurularında artı puan kazandıracaktır.
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,
Adli sicil belgesinde, çalışmaya engel bir durum olmaması, yüz kızartıcı suçlardan hüküm giymemiş olmak,
Akıcı bir şekilde İngilizce konuşup, anlamak, (İkinci bir dil talep edilebilir)
Erkekler için, askerlik hizmetinin tamamlanmış olması,
İstenilen boy / kilo orantısına sahip olmak, (Kadınlarda 1,60 cm – 1,80 cm arası, erkeklerde 1,70 cm – 1,80 cm arası)
Sağlık raporunda hostes olmaya engel teşkil edecek bir hastalığın ve fiziksel engelin bulunmaması.
Hosteslerin Görevleri Nelerdir?
Hostesler, uçuş başlarken, uçuş esnasında ve uçuş tamamlandıktan sonra olmak üzere oldukça önemli görevleri bulunmaktadır. Bunlardan en önemlileri şu şekildedir:
Yolcuların biletlerini kontrol ederek, onları koltuklarına yönlendirmek,
Uçuş başlamadan yolculara gerekli bilgilendirmeleri yapmak, (çıkış kapısı, uçuş güvenliği, uçuş esnasındaki olası olumsuzluklara karşı tedbirler hakkında)
Uçak içerisinde yer alan yolcuların sosyolojik olarak sınıflandırılmasını yapmak. Bebekler, anneler, gebeler, fiziksel engeli bulunanlar gibi, yolcuları tanımak,
Uçuş süresi içerisinde yolcuların ihtiyaçlarını yerine getirmek, (yemek servisi, battaniye, tekerli sandalye ihtiyacı gibi)
Koltuklarda yer alan emniyet kemerlerinin doğru şekilde bağlandığını kontrol etmek,
Pilotlarla iletişim halinde kalmak,
Kıyafet yönetmeliği hakkında bilgi sahibi olmak ve uygulamak,
Uçuş tamamlandıktan sonra yolcuları güler yüzlü bir şekilde uğurlamak.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
LEZZET TUTKUNLARI İÇİN İDEAL! Meşhur Fransız tatlısı MasterChef’te! Orman meyveli Clafoutis tarifi ve püf noktaları: '35-40 dakikada pişiyor'
DÜNYANIN EN İYİ 50 MUTFAĞI! Türkiye bakın kaçıncı sırada! Zirvedeki ülkeye sosyal medyada tepki!
Günaydın mesajları ve sözleri 2024: Sevgiliye, arkadaşa, dosta romantik, güzel, duygusal günaydın mesajları...
Yılbaşı Sofranıza Farklı Mezelerle İlham Verin! Damaklarda İz Bırakacak Hurmalı Yoğurtlu Dip Sosu Daha Önce Denediniz Mi?
GIDADA HİLE EN ÇOK BU ÜRÜNLERDE YAPILIYOR! İçine kattıklarını duyunca şoke olacaksınız! Bal, kırmızı et, zeytinyağı...