Hıdırellez Bayramı nedir, ne zaman kutlanır? 2022 Hıdrellez ne zaman, hangi gün?
Hıdırellez Bayramı kutlamaları ile binlerce kili çeşitli ritüeller gerçekleştirecek. Peki, tam olarak Hıdırellez nedir, ne demek? 2022 Hıdırellez ne zaman, hangi gün?
Birçok farklı kültürde çeşitli kutlamaların gerçekleştirildiği Hıdırellez için geri sayım başladı. Bu kapsamda bayram kutlamalar gerçekleştirecek olanlar 2022 yılında hangi tarihe kutlanacağını araştırmayı sürdürüyor. İşte Hıdırellez hakkında bilinmesi gerekenler…
HIDIRELLEZ NEDİR?
Kelime olarak Hıdırellez, Hz. Hızr ve Hz. İlyas’ın isimlerinin birleşmiş halidir. Hızr ismi Arapça’da Hıdır olarak teleffuz edilmektedir. Hıdırellez isminin zamanla, Hızırilyas, Hıdırilyas ve Hıdırellez halini aldığı tahmin edilmektedir.
Türk dünyasında Hıdrellez, Hz. Hızır ve Hz. İlyas’ın buluşma günü olarak kabul edilir. İnanca göre Hz. Hızır, karada zorda darda kalanların, Hz. İlyas ise denizlerde zorda ve darda kalanların yardımına koşmaktadır. Yine inanışa göre, Hz. Hızır ve Hz. İlyas yılda bir kere de buluşmaktadır. Bu buluşma gününde yani Hıdırellez’de dilek dileyenlerin dileklerinin kabul olacağına inanılır.
HIDIRELLEZ NE ZAMAN?
Hıdırellez, yani inanışa göre Hz. Hızır ve Hz. İlyas’ın buluştuklarına inanılan gün, her yıl 5 Mayıs akşamı başlayıp 6 Mayıs ikindi vaktine kadar devam eder. Bu yıl Hıdırellez perşembe günü başlayıp cuma günü ikindi vakti sona erecek.
DİLEK NASIL DİLENİR?
5 Mayıs akşam ezanı ile gül dallarına paralar asılır (Eskiden kese içine para dikilip gül dibine gömülürmüş) ya da açık cüzdan bırakılır. Böylelikle bolluk ve berekete ulaşmak, varlıklı bir kişi olmak hayal edilir. Asılan paralar ya da cüzdanlar 6 Mayıs sabah erkenden geri toplanır. Evdeki her kişi için yedi fasulye ya da yedi nohut ekilir, gelebilecek kötülüklerin bunlara gelmesi dilenir.
Suzan Kardeş, Hıdırellez Bayramı'nın ritüellerini anlattı
NEDEN ATEŞTEN ATLANIR?
Hıdırellez gecesi en çok yapılan etkinliklerden biri ateşten atlamadır. Bunun sebebi de ateşten atlanıldığında hastalıklardan korunulacağına inanılmasıdır. Hıdırellez'in en yaygın ritüelü budur ve ateşten atlamanın nazardan ve hastalıktan koruduğuna inanılır.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
MASTERCHEF YARIŞMACILARINI ZORLAYAN YEMEK TARİFLERİ! Fava, Lebeniye, Lor Dolması, Etli Ekmek, Mumbar Dolması, Islama Köfte, Kadayıf Dolması!
Ketojenik Diyet, Aralıklı Oruç, Detoks… Canan Karatay ve Osman Müftüoğlu Topa Tuttu: “Bu Yıkımdan Uzak Durun!”
ARONYA, KİWANO, CAMU CAMU, TARO KÖKÜ, DUTSU... İşte kışın vücudunuzu çelik gibi yapan pek bilinmeyen o besinler: HER DERDE DEVA!
Kayseri Pastırması Mı? Kastamonu Pastırması Mı? Arasındaki Farklar Ne? Gelenekten Geleceğe Bitmeyen Rekabet
ADETA DOĞAL İLAÇ! İçinde A, C ve B vitaminleri, potasyum, manganez var. Yaşı da kurusu da kapış kapış tüketiliyor... Verimi yüzde 40 arttı