Hendek Savaşı Sonuçları Ve Nedenleri: Hendek Savaşı Kimler Arasında Yapıldı? Kısaca Önemi Nelerdir?
Hendek Savaşı, İslam tarihinde önemli bir yeri olan savaşlardan biri olarak bilinmektedir. Bilhassa Müslüman ve Müşriklerin karşı karşıya geldiği Hendek Savaşı’nın önemi de çok büyüktür. Hendek Savaşı Arap yarımadasında meydana gelmiş savaşlardan bir tanesidir. Hendek Savaşı’nın tarihi, önemi ve neticeleri merak edilmektedir.
İslam Peygamberi olan Hz. Muhammed’in liderliğinde Müslüman ordusu ve Ebü Sufyan liderliğinde ki Pagan Arap kabileleri arasında meydana gelmiştir. Hendek Savaşı Müslümanların galip geldiği bir savaştır. Savaşta kuşatılan bölgeyse neticesiz kalmıştır. Hendek savaşı toplamda Yahudilerin ve Müşriklerin 27gün kuşatma sürmüş olan bir savaştır.
Hendek Savaşı Kimler Arasında Yapıldı?
Hendek Savaşı, Hicret’in 5. senesi olan 31 Mart 627 tarihinde Medine’de Müslümanların, kendilerine karşı olan bütün gruplara (Arap paganları, Kureyş kabileleri ve Medine Yahudileri) karşı yapmış olduğu bir savaştır.
Hendek Savaşı’nın Özeti
Kureyşliler Medine'yi ele geçirmek ve kuşatma yapmak için taarruzlar düzenlemektedir. Son saldırı girişimi Hendek Gazvesi şeklinde isimlendirilmiştir. Şehirden çıkarılan Kureyş liderleri ve ileri gelenleriyle iletişime geçerek onları kışkırtmışlardır. Kışkırtma esnasında düşmanlar 10 bin kişilik büyük bir birlik kurarak taarruz grubunu oluşturmuşlardır. Taarruz grubunun kalabalık olduğunu öğrenen Müslümanlar ise hendek kazma taktiğini kullanmışlardır.
Hendek kazma taktiği Selman Farisi'nin düşüncesidir. Hz. Muhammed bu fikri bizzat onaylayarak hendek kazma işine kendisi de katılmıştır. Ordu Uhud Savaşı’nın yaşanmış olduğu alana yerleşerek Sel Dağı eteklerine kurulmuştu. Müslümanlar bu savaşın ardından ticaret yollarında olan güçlerini doğrulamışlardır. Müşriklerin Uhud Savaşı’nın ardından kendini ispat etmek hedefiyle attığı son adım da muvaffakiyetsizlikle neticelenmiştir.
Hendek Savaşı’nın Kısaca Önemi
Hendek Savaşı'nda yapılan kuşatma takribi 20 gün sürmüştür. Meydan Savaşı olmadığından ölen ve yaralanan fazla olmamıştır. Müşrikler Müslümanların kazmış olduğu hendekleri görünce şaşkınlık yaşamışlardır ve bu sebepten kuşatma uzun sürmemiştir. Bu gazve müşriklerin Hz. Muhammed’i ve Müslümanları yok etmek hedefiyle harcadığı son çabayı da sona erdirmiştir. Hendek Savaşı diplomaside yaşanan başarıyı da mühim ölçüde ortaya koymaktadır. Dahası Müslümanların göç yolları üzerinde olan gücü bir kez daha kanıtlanmış olmuştur. Uhud ve Bedir savaşlarıyla beraber İslamiyet’in hızla yayılmasını sağlayan bir savaş olmuştur. Bu nedenle İslam tarihi akımından önemi çok büyüktür.
Hendek Savaşı’nın Nedenleri
Uhud Savaşı'nın yaşanmasından sonra bazı kabile liderleri şehirden çıkartılmıştır. Çıkarılan bu liderler ise Medine Yahudileriyle bir araya gelerek Mekkelileri kızıştırmıştır.
Mekke'de yaşayan ve İslamiyet’in yayılmasını istemeyen müşriklerin çabaları.
İslamiyet yayılmasın diye son darbeyi vurmak istemeleri.
Uhud Savaşı’nda yaşanan yenilginin intikamını alma ve zararını karşılama isteği.
Hendek Savaşı’nın Sonuçları
Hendek Savaşı, Müslümanların son savunma savaşıdır. Hendekle karşılaşıp geçemeyen müşrikler yapmış oldukları kuşatmayı bitirerek geri çekilmiştir. Bundan sonra Müslümanlar taarruza başlamıştır.
Müslümanların etkisini ve gücünü anlayan Arap kabileleri İslam’ı kabul ederek İslamiyet’e geçmişlerdir. Böylece İslamiyet Arap yarımadasında hızla yayılmaya başlamıştır.
Hendek Savaşı’nın neticelerini Kureyza Yahudileri ağır bir şekilde ödemiştir. Mekkelilerle iş birliği içerisinde oldukları için şehir dışına sürüldüler.
Kureyza Yahudileriyle beraber Beni Kaynuka Yahudileri de çıkarılmış.
Müslümanların gücü bütün düşmanlara gösterilmiş, karşı tarafın cesareti büyük oranda kırılmıştır.
Müslümanların güvenliği sağlanarak ticaret yollarının güvenliği de garanti altına alınmıştır.
Ticari ve ekonomik hayat Mekkeli bireyler için olumsuz neticeler sebep olmuştur.
İslamiyet’in yayılmasıyla beraber farklı milletler ile iş birliğine geçilmiştir.
Müslümanların sadece meydanda değil diplomasi alanındaki güçleri de bu savaşla beraber kanıtlanmıştır.
Hendek Savaşı’nda Yaşananlar
Kureyş Ordusu, 10 bin kişiden oluşan bir orduyla Medine’ye doğru ilerlemeye başladı. Medine’de takribi 3 bin dolaylarında Müslüman bulunmaktaydı. Medine’ye geldiklerinde hendeklerle karşılaşan Mekkeliler, Hendeği koruyan askerleri ok saldırısıyla püskürtmeye çalıştı fakat hendekleri geçmeyerek Medine’yi kuşatmaya başladı. Kuşatmanın da etkisiz kaldığını fikrine kapılan Mekkeli paganlar, Beni Kureyza Yahudilerini kışkırtarak Müslümanlara karşı savaşa ikna etmiştir.
Beniz Kureyza kabilesi Hz. Peygambere saldırmazlık sözü vermesine rağmen arkadan vurmaya karar vermişlerdir. Bu durumdan haberi olan Müslümanlar önlem olarak ordularını onlara doğru yöneltmiştir. Beni Kureyza kabilesinin saldırıları başarısızlıkla sonuçlanmıştır. Kureyş Ordusu bir ay boyunca hendeklerin orada kuşatmada beklemiştir. Yiyecek sıkıntısı, Soğukların başlaması, fırtınaların başlaması ve yiyecek sıkıntısı sebepleriyle kuşatma başarısız olarak Kureyşliler geri çekilmek durumunda kalmıştır.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
MasterChef Somer Sivrioğlu'ndan Hamburger Tarifi! Fast Food’cuların Sır Gibi Sakladığı Yöntem! Bu Püf Noktasına Dikkat!
MASTERCHEF KEREM'İN FAVORİ YEMEĞİ! Musakka dediğin böyle yapılır! Bu püf noktaları lezzetine lezzet katıyor!
LEZZET TUTKUNLARI İÇİN İDEAL! Meşhur Fransız tatlısı MasterChef’te! Orman meyveli Clafoutis tarifi ve püf noktaları: '35-40 dakikada pişiyor'
DÜNYANIN EN İYİ 50 MUTFAĞI! Türkiye bakın kaçıncı sırada! Zirvedeki ülkeye sosyal medyada tepki!
Günaydın mesajları ve sözleri 2024: Sevgiliye, arkadaşa, dosta romantik, güzel, duygusal günaydın mesajları...