Hacerül Esved Taşı Nedir, Özellikleri Nelerdir? Hacerül Esved Taşının Hikayesi...
Arapça'da ''siyah taş'' manasına gelen Hacerül Esved, Kabe'nin duvarında yer almaktadır. Müslümanlarca kutsal sayılan bu siyah ve parlak taşı Hac esnasında Hacılar tavaf ederken her dönüşte selamlar, dokunurlar veya öperler.
Kaynaklarda Hacerül Esved Hazreti İbrahim tarafından Kabe inşa edilirken tavafın başlangıç noktasının belirlenmesi için yerleştirildiği konusunda ittifak edilmiştir. Fakat bu taş ile ilgili zayıf isnadlara dayanan birçok rivayet de mevcuttur. Bazı rivayetlere göre Hacerül Esved'in cennetten indirildiği, Nuh tufanı esnasında ise Ebu Kubeys dağında korunduktan sonra Hazreti İbrahim'in Kabeyi inşa etmesi sırasında o dağdan getirilerek yerine yerleştirildiği söylenmektedir.
Hacerül Esved Taşı Nedir?
İslamiyetten önce de Araplar Hacerül Esved'e ayrı bir kutsiyet atfetmişlerdir. Bu durumun Arapların bazı taşlara ve taşlardan yapılma putlara tapınmaları adetleri ile bağlantılı olduğu söylenebilmektedir. Bu hususta bazı Batılı araştırmacılar, bu taşın Arapların eski bir putundan artan bir parçası olabileceği gibi yanlış bir düşünceye kapılmışlardır.
Kabe'nin çeşitli afetlere ve insan saldırılarına maruz kalması sonucunda Hacerül Esved'de çeşitli hasarlar oluşmuş ve bazı parçalanmalar meydana gelmiştir. Bu parçalar her defasında titiz bir şekilde yerine tekrar yapıştırılarak tamir edilmeye ve korunmaya çalışılmıştır.
Hacerül Esved Taşının Hikayesi
Hazreti Muhammed otuz beş yaşında iken Kureyşliler tarafından Kabe'nin yeniden inşa edilmesi sırasında Hacerül Esved Taşının yerine yerleştirilmesi konusunda kabileler arasında birtakım anlaşmazlıklar meydana gelmiştir. Bununla birlikte Hazreti Muhammed hakem tayin edilmiştir. Hakem tayin edilen Hazreti Muhammed, Hacerül Esved taşını bir örtü üzerine koyarak bütün kabile reisleri ile birlikte kaldırıp yerleştirileceği esnada kendisi bu görevi yerine getirmiştir.
Hacerül Esved Taşının Özellikleri Nelerdir?
İslam inancında özel bir yere sahip olan Hacerül Esved Taşı, Hazreti Muhammed'in bu taşa değer vererek öpmüş olması sebebi ile hac ve umre yapanların da Hacerül Esved Taşını öperek sünneti yerine getirmek isterler. Fakat bu Haccın bir şartı değildir ve hac döneminde izdihama sebep olması sebebi ile bu hususta çok da ısrar edilmemelidir.
Tarihte Kabe'nin birçok kez el değiştirmiş olması sebebi ile Hacerül Esved Taşı zaman zaman kırılmış ve hasar görmüştür. Hasar gören parçalar yerine yapıştırılıp onarılarak günümüze kadar ulaşabilmiştir. Hanefi mezhebine göre Kabe'yi tavaf etmeye Hacerül Esved'den başlanması sünnettir. Şafii, Maliki ve Hanbeli mezheplerine göre ise şarttır. Tavaf esnasında kalabalık ve izdiham var ise Hacerül Esved'e dokunmak veya öpmek için ısrar edilmemeli, Hacerül Esved'e uzaktan işaret ile istilam etmek daha doğru olacaktır.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
MASTERCHEF KEREM'İN FAVORİ YEMEĞİ! Musakka dediğin böyle yapılır! Bu püf noktaları lezzetine lezzet katıyor!
-
LEZZET TUTKUNLARI İÇİN İDEAL! Meşhur Fransız tatlısı MasterChef’te! Orman meyveli Clafoutis tarifi ve püf noktaları: '35-40 dakikada pişiyor'
DÜNYANIN EN İYİ 50 MUTFAĞI! Türkiye bakın kaçıncı sırada! Zirvedeki ülkeye sosyal medyada tepki!
Günaydın mesajları ve sözleri 2024: Sevgiliye, arkadaşa, dosta romantik, güzel, duygusal günaydın mesajları...
Yılbaşı Sofranıza Farklı Mezelerle İlham Verin! Damaklarda İz Bırakacak Hurmalı Yoğurtlu Dip Sosu Daha Önce Denediniz Mi?