"Greenpeace nükleeri destekliyor" iddiası
Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK) Başkanı Okay Çakıroğlu, Greenpeace ve dünyanın önde gelen çevrecilerinin, artık anti-nükleerci olmadığını savunarak, "Artık anti-fosilciler, nükleeri destekliyorlar" dedi.
Çakıroğlu, küresel ısınmanın etkileri ve su kaynaklarının sürdürülebilir yönetimi konusunda kurulan Meclis Araştırma Komisyonuna bilgi verdi.
Nükleer enerjinin tek çare olduğunu iddia eden çevreler bulunduğunu ifade eden Çakıroğlu, Greenpeace ve dünyanın önde gelen çevrecilerinin artık "anti-nükleerci değil, anti-fosilci" olduğunu, nükleer enerjiyi desteklediğini savundu.
Nükleer güç santrallerinin kurulması ve işletilmesine ilişkin kanunun çıktığını anımsatan Çakıroğlu, kanunla, devletin nükleer santral yapmasına ve işletmesine imkan tanındığını söyledi.
Daha önce Demokles'in kılıcı gibi nükleer santralle ilgili kişilerin tepesinde olacaklarını söylediğine işaret eden Çakıroğlu, "Nefesimiz, nükleer santrallerle ilgili kişilerin ensesinde olacak" dedi.
Çakıroğlu, nükleerde sıfır toleransla çalışılması gerektiğini vurguladı. Çakıroğlu, nükleer santralin yılda 8 bin 500 - 8 bin 700, kömür santralinin 6 bin, gaz santralinin 6 bin 500, hidrolik santralin 4 bin - 4bin 500 saat çalıştığını belirterek, nükleer santrallerin verimli olduğunu kaydetti.
Yakıtın dışardan alınması halinde nükleer santralden elde edilen enerjinin 1 - 1,5 sente mal olacağına işaret eden Çakıroğlu, Türkiye'nin uranyumunun bulunduğunu, 1 kilowatı 0,9-1 sente mal edebileceğini hesapladıklarını bildirdi.
Çakıroğlu, nükleer enerjinin, sera gazını ortadan kaldırma, daha ucuzenerji elde etme ve çevreye minumum etkisi nedeniyle son günlerde rağbet gördüğünü belirtti.
"Atıklar için bekle gör"
"Nükleer atıkların ne yapılacağının" bilinmediğine yönelik tezin doğru olmadığını ifade eden Çakıroğlu, bir nükleer santralin, kurulmasından 2 yıl sonra atık çıktığını söyledi.
Okay Çakıroğlu, dünyada atıklara yönelik farklı yaklaşımlar bulunduğunu kaydederek, "Bunlar yakıtı gömme -ki şu ana kadar gömen yok-, Japonya'da olduğu gibi tekrar kullanma ve 3'üncü gruptakiler de bekleyip görme. Dünyanın yüzde 98'i 3'üncü grupta. Türkiye de bu gruba dahil" diye konuştu.
Japonya'da yanmış yakıtın yurtdışına çıkarılmadığını, ülke içinde değerlendirildiğini vurgulayan Çakıroğlu, "Biz, elimizi öpene atıklarımızı veririz' anlayışında değiliz.
Nükleer santrali kuran kişi, atığını burada bırakmak istemiyor, götürmek istiyor. Bizden de reaktörümüzün yanmış yakıtlarını almak istiyorlar, biz vermiyoruz. Atığın içindeki plütonyumu kullanmak istiyorlar" dedi.
Çakıroğlu, 5 bin megawatt'lık nükleer bir santralin maliyetinin 5 - 10 milyar dolar arasında olabileceğini bildirdi.
Bakanlar Kurulunda 21 Ocak 2008'de nükleer santrallere ilişkin bir yönetmelik çıkacağını, 21 şubatta TETAŞ'ın ilgililere davette bulunacağını, Mayıs, Haziran'a kadar süre tanıyacağını anlatan Çakıroğlu, "Firmalar 1 yıl kadar süre istiyor, ancak Bakanlık buna yanaşmıyor.
6 ay içinde kimin bu ülkede nükleer santral kuracağının belli olması lazım. 2008 içinde ne olup biteceğini göreceğiz" dedi.
GREENPEACE Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK) Başkanı Okay Çakıroğlu'nun Greenpeace ve dünyanın önde gelen çevrecilerinin artık anti-nükleerci olmadığı hatta nükleeri desteklediğini iddia ediyor. Greenpeace'in herkesçe bilinen ve web sitelerinde de ilan ettikleri nükleer enerjiye bakışları ise aşağıdaki gibi anlatılıyor. Greenpeace, dünya üzerindeki en kritik konular üzerinde yaptığı çalışmalar arasında, İklim değişikliğini durdurabilmek için fosil yakıtların kademeli olarak sonlandırılması ve yenilenebilir enerjilerin teşvik edilmesi ile nükleer silahlanma ve nükleer kirliliğe son verilmesi öncelikli olarak gösteriliyor. "Nükleer enerji karşıtı bir oluşum" Nükleer silah denemelerinin yasaklanması için eylemler yapan Greenpeace şu anda "Nükleersiz Ortadoğu" kampanyası yürütüyor. Bu kampanyanın ilkeleri de TAEK Başkanı Okay Çakıroğlu'nun ilkeleriyle çelişiyor. İşte Greenpeace'in web sitesinde yer alan "Nükleersiz Ortadoğu" kampanyası açıklaması: "Artan sayıda hükümet ve politikacılar sera gazı salımlarının azaltılması veya petrole alternatif olacak enerji kaynaklarının güvenceye alınması sebepleriyle bir "nükleer rönesanstan" bahsediyorlar. Bizden istenen, iklim değişikliği veya gelecekteki kaynak savaşlarından sakınmak için; nükleer teknolojinin belli tehlikelerini, uzun ömürlü radyoaktif atıklarının kalıntılarını, şimdi bile var olan feci nükleer kazaları, tehlikeli radyoaktif maddelerin tehlikeli taşımacılığını ve zayıf bir ekonomik rotayı kabul etmemiz. Bizden, nükleer gücün barışçıl olabileceğine ve nükleer silahların hızlı artışının yarattığı tehdidin kontrol altına alınabileceğine inanmamız isteniyor. Faust tarzı bu pazarlık kabul edilemez. Başka bir yol daha var, fosil yakıtların kullanımını ciddi biçimde düşürüp, nükleer enerjiye ihtiyaç duymaksızın, tehlikesiz yenilenebilir enerji kaynaklarını temel alan enerji sistemlerine geçiş yapabiliriz." Bu kampanya ve Greenpeace'in nükleer enerjiyle ilgili tüm görüşleri için http://www.greenpeace.org/turkey/ adresinden bilgi alabilirsiniz. |
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Kayseri'den Gaziantep'e Türkiye'nin Lezzet Rotaları... Bu Lezzetler Damak Çatlatıyor: Baklava, Urfa kebabı, Mantı, Çiğ köfte daha neler neler...
ZEYTİN YAPRAĞI MUCİZESİ! Doğal ilaç çıktı... Faydalarına inanmayacaksınız
ŞİFA NİYETİNE TÜKETİYORLAR! İstanbul'dan Gaziantep'e yemeye gelen var... Havalar soğudu, talep arttı! İŞTE O LEZZET
ADETA ENERJİ DEPOSU! Bunu yiyen asla üşümüyor... Ordu'nun tescilli lezzetine yoğun ilgi var
100'den geriye doğru sıfıra kadar 7'şer 7'şer sayın! Sayım için geçerli süre 25 saniyeden uzunsa dikkat! Denge, refleks, cilt ve zihinsel hız testi ile biyolojik yaşını öğren