Gıyabi cenaze namazı nedir, nasıl kılınır, kaç rekattır? Gıyabi cenaze namazı kılınışı!
Gıyabi cenaze namazı, bir Müslüman'ın vefat ettiği yerde cenaze namazı kılınamadığı veya kılınan cenaze namazına katılamayanların ayrı bir yerde o kişi için kıldığı cenaze namazıdır. Gıyabi cenaze namazı kılmanın belli başlı şartları vardır. Peki, Gıyabi cenaze namazı nasıl kılınır? Gıyabi cenaze namazı kaç rekat? İşte detaylar.
Gıyabi cenaze namazı kılınışı Diyanet bilgileri pek çok vatandaş tarafından araştırılıyor. Gıyabi cenaze namazı ile ilgili Diyanet kaynaklarında, "Nitekim Resulullah (s.a.s.), Habeş Kralı Necaşi’nin vefatını haber vermiş, sonra da onun cenaze namazını kıldırmak üzere cemaatin önüne geçmiş, ashab da arkasında saf tutmuştur. (Buhari, Cenaiz, 55; Müslim, Cenaiz, 63)." ifadesi yer alıyor.
GIYABİ CENAZE NAMAZI NEDİR?
Gıyabi, bir kimsenin gıyabında olan, kendisi mevcut olmadığı halde hakkında verilen (hüküm, karar vb.) anlamında geliyor. Gıyabi cenaze namazı, meftanın yani cenazenin hazır bulunmadığı yerlerde, gıyabında kılınan namaz olarak ifade ediliyor. Aslolan, namazının kılınabilmesi için cenazenin hazır bulunmasıdır. Bununla birlikte hazır olmayan cenaze için de namaz kılınabilir. Nitekim Resulullah (s.a.s.), Habeş Kralı Necaşi’nin vefatını haber vermiş, sonra da onun cenaze namazını kıldırmak üzere cemaatin önüne geçmiş, ashab da arkasında saf tutmuştur (Buhari, Cenaiz, 55; Müslim, Cenaiz, 63).
Olayda hazır bulunan Cabir b. Abdullah (r.a.) şöyle demiştir: “Resulullah (s.a.s.), Necaşi’nin (gıyabında) cenaze namazını kıldırdı. Ben de ikinci yahut üçüncü saftaydım” (Buhari, Cenaiz, 54) Yine, Resulullah’ın (s.a.s.) Uhud şehitleri (Buhari, Cenaiz, 73) ve kendisine haber verilmeden defnedilen cenazeler için de gıyabi cenaze namazı kıldığı bilinmektedir (Buhari, Cenaiz, 56).
GIYABİ CENAZE NAMAZINI KILMANIN BAZI ŞARTLARI
Uzaklık: Vefat eden kişi ile cenaze namazını kılacak kişi arasında uzun bir mesafe olmalıdır. Bu mesafenin ne kadar olması gerektiği konusunda farklı görüşler vardır.
Namazın Orjinal Yerinde Kılınmaması: Vefat eden kişinin bulunduğu yerde cenaze namazının kılınmamış olması gerekir. Ancak bu şart, bazı alimlere göre zorunlu değildir.
Haberin Alınması: Cenaze namazını kılacak kişinin, vefat eden kişinin öldüğüne dair kesin bir haber alması gerekir.
GIYABİ CENAZE NAMAZI NASIL KILINIR?
Gıyabi cenaze namazının kılınışı, normal cenaze namazıyla aynıdır, ancak ölen kişi fiziksel olarak hazır bulunmadan kılınır.
Cenaze namazı rüku ve secdesi olmayan bir namazdır; rükünleri kıyam ve tekbirlerdir. Cenaze namazında iftitah (başlangıç) tekbiriyle birlikte dört tekbir bulunmaktadır. Selam vermek vaciptir. Sünnetleri ise, Allah’a hamd ve sena etmek, Resulullah’a (s.a.s.) salat ve selam getirmek, hem ölü hem de Müslümanlar için dua etmekten ibarettir. Cenaze namazı kılmak için, cenazeye karşı ve kıbleye yönelik olarak saf bağlanır ve niyet edilir.
İmam ve cemaat tekbir alarak ellerini bağlarlar “ve celle senaük” cümlesiyle birlikte “Sübhaneke”yi okurlar. Ardından, eller kaldırılmadan tekbir alınır ve “Salli-Barik” duaları okunur. Tekrar eller kaldırılmaksızın tekbir alınır. Bilenler cenaze duasını (Tirmizi, Cenaiz, 38), bilmeyenler ise dua niyetiyle “Fatiha” suresini veya başka bir duayı okurlar (Tirmizi, Cenaiz, 39). Dördüncü tekbirden sonra sağa ve sola selam verilir. Böylece namaz tamamlanmış olur.
Cenaze namazında taharet, kıbleye yönelmek, setr-i avret (vücudun örtülmesi gereken yerlerini örtmek) ve niyet gibi şartlara riayet edilir. Namazı kılınacak cenazenin müslüman olması, yıkanıp kefenlenmiş olması, cemaatin önünde olması gerekir. Ayrıca Hanefi ve Malikilere göre bedeninin tamamı veya yarıdan fazlası yahut başı ile birlikte en az yarısı bulunmalıdır.
Şafiilere göre ise kişi ölüp de bir tek uzvu bulunsa bile cenaze namazı kılınır. Nitekim ashab, ölen ve sadece eli bulunan bir sahabinin namazını kılmıştır (Şirbini, Muğni’l-muhtac, 1/518). Canlı olarak doğup ölen çocuk yıkanır ve cenaze namazı kılınır (el-Fetava’l-Hindiye, 1/174).
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
MASTERCHEF DANİLO ZANNA'NIN FAVORİSİ! Meşhur İtalyan lezzeti! Lazanya yaparken bu püf noktalarına dikkat!
BU DA LEVREKLİ ÇÖKERTME KEBABI! Muğla'nın çökertme kebabı Rize'ye gelince balıklı oldu
LEZZETİYLE SINIRLARI AŞTI! Sadece Güney Doğu'da değil İzmir'in o ilçesi de güne kebapla başlıyor! iŞTE KUYU KEBABI VE ÇORBASININ LEZZET SIRRI
HASTALIKLARA KARŞI ŞİFA DEPOSU; İLAÇ DEĞİL ÇEREZ! Doğuda kışın vazgeçilmez lezzeti! Hem çiğ hem pişmiş tüketiliyor
MasterChef Mehmet Yalçınkaya açıkladı! Hicaz pilavının lezzet sırrı çözüldü! Meğer püf noktası...