hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Çan Kay Şek'in mezarı tasarruf kurbanı

    Çan Kay Şekin mezarı tasarruf kurbanı
    expand

    Çinli milliyetçi lider Çan Kay Şek'in naaşının bulunduğu Tayvan'daki anıt mezar, iktidar partisi tarafından "vergi mükelleflerinin parasının tasarrufu" amacıyla kapatıldı.

    Savunma Bakanlığı, Tayvan'ın kuzeyindeki Taoyuan kentinde bulunan müzedeki muhafızları geri çekti ve anıt mezarı kapatma emri verdi.

    Muhafızlar da eski milliyetçi lidere saygılarını sunmak için gelen onlarca kişiyi mozoleden çıkararak, emri uyguladı.

    Çan Kay Şek, 1949'da Mao liderliğindeki komünistlere yenildikten sonra ekildiği Tayvan'ı ölünceye kadar demir yumrukla yönetmişti. Çan Kay ek, 1975'de, bir gün milliyetçilerin tekrar ana kara Çin'de iktidara gelecekleri umudu ile Tayvan'da "geçici olarak" gömülmüştü.

    Tayvan Devlet Başkanı Chen Shui-bian dün bir siyasi toplantıda yaptığı konuşmada, mozolenin kapatılmasıyla vergi mükelleflerinin parasının israf edilmesinin önleneceğini söyledi.

    Chen'in lideri olduğu iktidardaki Demokratik İlerici Parti (DPP), Çan Kay Şek'in anısını belleklerden silmek için kararlı bir kampanya yürütüyor. Bu çerçevede anıt mezarın bulunduğu Taoyuan'daki uluslararası Çan Kay Şek Havaalanı'nın adı Taoyuan Havaalanı olarak değiştirilmişti.

    Yetkililer ayrıca başkent Taipei'deki Çan Kay Şek parkının adını da değiştirdi.

    DPP yetkilileri ise yaptıkları açıklamalarda, demokratik ada ülkesi Tayvan'ın "bir diktatörü onurlandırmaya son vermesi gerektiğini" belirtiyorlar.

    Ancak ana muhalefetteki Milliyetçi Parti'nin birçok üyesi, Çan Kay Şek'in komünistlerin Tayvan'ı istilasını engellediğini ve ülkenin güvenlik ve ekonomisine katkıda bulunduğunu savunuyor.

    Hükümet Çan Kay Şek'in kemiklerini Taipei'deki bir askeri mezarlığa yeniden gömmeyi planlıyor. Ancak buna karşı çıkan bazı akrabaları, eski liderin, Çin'in doğusundaki Zhejiang eyaletindeki doğum yerine gömülmesi gerektiğini savunuyorlar.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow