Ballıca Mağarası Nerede? Ballıca Mağarası'na Nasıl Gidilir? Ballıca Mağarası Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Karadeniz bölgesi içerisinde yer alan Tokat Ballıcı Mağarasına ev sahipliği yapmaktadır. Mağaranın ziyarete açılmayan ve keşfedilmeyen yerleri bulunmaktadır. Mağaranın ziyarete açılan bölümleri 680 metredir ve 8 salondan oluşmaktadır. Mağaranın boyu 90 ile 95 metre arasında değişmektedir. Mağaranın yaklaşık olarak 3 veya 4 milyon yıllık olduğu tahmin ediliyor. Mağarada bulunan soğan sarkıtları da Dünya çapında üne sahiptir.
Ballıca Mağarası'na Nasıl Gidilir?
Tokat’ı simgelerinden biri olan Ballıca Mağarası ulaşım sorunu yaşamayan bir yerdir. Tokat’ın şehir merkezine yaklaşık olarak 26 kilometre uzaklıkta yer almaktadır. Pazar ilçesinin Ballıcı Köyü civarında yer almaktadır. Mağara ismini Ballıca Köyü’nden almıştır. Araçla 40 dakika gibi bir sürede mağaraya ulaşmak mümkündür. Mağaraya gitmek için Tokat çevre yoluna girmek ve D180 yönünde hareket etmek gerekir. Bu rota takip edildiğinde Ocaklı Köyü’ne ulaşırsınız. Köye ulaştıktan sonra sola döndüğünüzde yol sizi Ballıcı Mağarası’na çıkaracaktır. Mağaraya girişler ücretlidir.
Ballıca Mağarası Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Tokat ilinde yer alan mağaranın sıcaklık ortalaması 17 ile 18 derece arasında değişmektedir. Mağara oldukça nemlidir ve nem ortalaması yaklaşık olarak % 55 civarındadır. Nem oranının ve oksijenin yüksek olması akciğer hastaları için şifa kaynağıdır. Mağarada bulunan oksijen miktarı dışarıya nazaran oldukça fazladır ve bu nedenle astım hastaları için oldukça faydalıdır. Mağaranın temiz havası gezi esnasında kendini göstermektedir. Mağara içerisinde nefes darlığı veya yorgunluk gibi belirtiler görülmemektedir.
Mağaranın bölümleri de şu şekilde sıralanabilir:
1- Büyük Damlataş Salonu,
2- Havuzlu Salon,
3- Çamurlu Salon,
4- Fosil Salon,
5- Yarasalı Salon,
6- Sütunlu Salon,
7- Mantarlı Salon,
8- Çöküntü Salon.
Mağarayı özel kılan mağarada bulunan oksijendir. Oksijenin fazla olması nedeniyle özellikle akciğer hastaları şifa niyetine bu mağarayı ziyaret etmektedir.
Mağarada bulunan havuzlu salonda sıcaklık 20 dereceyi bulmaktadır. Dikdörtgen yapı üzerinde bazı şekillere rastlanmıştır. Bu şekiller bu mağarada yaşamın olduğunu göstermektedir. Büyük Damlataş Salonu ise en büyük salondur. Salondaki havuzda mağara incileri göz kamaştırıyor. Dev sarkıt ve dikitlerin yanı sıra yüksek oranda nem ve oksijen Büyük Damlataş Salonu'nun belirgin özelliklerinden biridir.
Mağaradaki fosil salon en eski mağaradır ve nem oranı yüzde 40 oranındadır. Yarasalı Salon ise 25-35 metre uzunluğa sahiptir. Salonun genişliği ise 8-20 metre arasındadır. Mağara iğneleri ve mağara gülleri bu mağarada göze çarpmaktadır. Ayrıca cüce yarasalar mağaraya ismini vermiştir. Çöküntü Salonu'nun zemininde iri bloklar bulunmaktadır. Ayrıca bu blokların arasında derin kuyular bulunmaktadır.
Damlalık sarkıtlarının en iyi örneklerine sahip Mantarlı Salon, mantar şeklinde dikitlere sahiptir. Görsel açıdan etkileyici özelliklere sahip olması nedeniyle ziyaretçilerin ilgi odağı haline gelmiştir. Mağara ziyareti esnasında fotoğraf çekimi yasaklanmıştır. Ayrıca Mağarayı ziyaret ederken bazı kurallara dikkat etmek gerekir. Görevliler bu konuda mağarayı ziyaret eden turistleri uyarmaktadır.