Antoninler Çeşmesi'nden su akacak
Sagalassos Antik Kenti'ndeki 2 bin yıllık Antoninler Çeşmesi 3 bin 500 parçanın biraraya getirilmesiyle restore edildi. Çeşme, depreme karşı güçlendirme çalışmalarının da tamamlanmasıyla eski görkemine kavuşacak.
Sagalassos, Burdur'un Ağlasun İlçesi'nde erken Tunç çağından Roma İmparatorluğu dönemine kadar görkemli bir tarihe sahne olan antik bir kent.
Antoninler Çeşmesi ise antik kentin önemli yapılarından. Yaklaşık 2 bin yıl önce Roma İmparatorluğu döneminde inşa edilen çeşmeden yeniden su akacak.
Antoninler Çeşmesi'nin restorasyon çalışmaları Aygaz'ın sponsorluğunda tamamlandı. Çalışmalar kapsamında yapının 3 bin 500 parçası biraraya getirildi.
Bir şelaleye ve havuza sahip anıt çeşmenin restorasyonu için 1998 yılından bu yana çalışmalar yürütülüyordu.
Milattan sonra 500 yılında yaşanan depremde yıkılan Antoninler Çeşmesi yedi farklı renkteki taşlarıyla dikkat çekiyor. Çeşmede ışık oyunlarına imkan veren kaplan sırtı mavi Afyon mermerleri kullanılmış.
Antoninler Çeşmesi'nde orjinalleri Burdur Müzesi'nde yer alan dekoratif bezemeler, Medusa kabartmaları ve tanrı Dionysos'a ait çok sayıda heykel var.
Görkemli çeşme önümüzdeki dönemde depreme karşı güçlendirilmek üzere yeniden yapılandırılacak.
2010 yılında tüm çalışmaların tamamlanmasıyla çeşme yeniden eski görkemine kavuşacak.