Gergedan böceği yakalayana 39 bin liraya kadar ceza uyarısı
Orman ve Su İşleri Bakanlığı 4. Bölge Müdürü Rahmi Bayrak, zengin olma hayaliyle dünyanın en güçlü böceği olarak nitelendirilen gergedan böceği yakalamak için ormanlık alanlara zarar veren vatandaşların tespit edilmesi halinde 1000 ile 39 bin lira arasında değişen para cezası uygulanacağı söyledi.
Orman ve Su İşleri Bakanlığı 4. Bölge Müdürü Rahmi Bayrak, son günlerde Türkiye genelinde olduğu gibi Manisa'da da zengin olma hayali ile ormanlık alanlara zarar vererek gergedan böceği avına çıkan vatandaşları uyardı.
Yakalanan böceklerin dünyanın en güçlü böceği olarak nitelendirilen gergedan böceği (Oryctes Nasicornis) olmadığını, sadece bir benzerinin olduğunu savunan Bayrak, bu tür böcekleri yakalayanların tespit edilmesi halinde 1000 ila 39 bin TL arasında değişen para cezası uygulanacağı söyledi.
Gergedan böceğiyle zengin olmak isteyenler çoğaldı
Bu böcekler o böcekler değil
Vatandaşları ormanlık alanlara zarar vermemesi gerektiğine dikkat çeken Bayrak, "Büyük bir çeşitlilik anlamında doğada her zaman kendiliğinden olan her türlü bitki ve hayvanların korunması ve toplanmaması gerekir. Bu konuda tespitler yapıldığı vakit gerekli yaptırımları var. Dolayısı ile doğal dengemizin korunması adına vatandaşlarımızın hassasiyet göstermesi gerekir. Gergedan böceği biraz gereğinden fazla gündeme geldi. Aslında çokta öyle bir şey yok. Bu böceğin pek çok türü var. buradakiler de bunun benzeri. Söylendiği gibi 90 bin dolar da etmiyor. Fakat canlı değeri olarak korunması gerekir. Vatandaşlarımızın bunu bilmesi lazım" dedi.
Bakanlıktan 'Gergedan böceği' açıklaması
Parasal değeri yok
Olaya sadece bu böcek üzerinden yaklaşmanın doğru olmadığını da belirten Bayrak, "İlimizin biyoçeşitliliği çok. Bizler bunları gelecek kuşaklara aktarmamız lazım. Bu sebeple tüm vatandaşlarımızın hassasiyet göstermesi gerekir. Sadece gergedan böceği değil, kertenkele, lale, yılan gibi doğada yaşayan tüm canlılarımızı korumak zorundayız" diye konuştu.
Gergedan böceği
Dünyanın en güçlü ve nesli tükenmekte olan bir böcek türüdür. Çürümeye yüz tutmuş besinlerle beslendiği için ekolojiye sağladığı katkı çok önemlidir. Daha çok Palearktik bölge (Asya kıtasının ekvator çizgisinin kuzey hattı) Akdeniz Havzası ve yukarı Pakistan, Ortadoğu ve Kuzey Afrika'da yayılım gösterip yaşamlarını sürdürüen bir türdür. Ayrıca dünyada hobi amaçlı evlerinde ve bahçelerinde gergedan böceği besleyen böcek hobicileri mevcuttur. Bu böcek, 4 cm uzunluğunda ve 6 cm genişliğinde olup vücudunun baş kısmındaki kütikula başkalaşımı sonucu oluşmuş boynuzsu yapı ile tanınmıştır.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Hepsi Ev Yapımı! Malzemesi Az, Yapımı Kolay... Kış Soğuklarında Şifalı Ve İçinizi Isıtacak 3 Tarif
Güney Amerikalıların sağlık sırrı! Kışın her yaştan insana şifa oluyor! Kaşık kaşık yiyen nezle ve grip olmuyor!
Hafif Tatlı Kifaye, Artık Coğrafi Tescilli: Konya’nın Lezzetli Mirası!
Hasta Olmak İstemeyen Tabak Tabak Yiyor! Gaziantep'in Doğal Antibiyotiği... Grip, Soğuk Algınlığına Karşı İlaç Diye Tüketiyorlar
DİKKAT! Mikrop Yuvasıymış! Klozetten 400 Kat Daha Fazla Bakteri Taşıdığı Ortaya Çıktı! Her Gün Temas Halindeyiz