Geleceğin uzman gazetecileri aranıyor
Bahçeşehir Üniversitesi ve Doğan Haber Ajansı işbirliğiyle gazetecilik sertifika programı "International News Academy (INA)" hayata geçirildi. Eğitimlerin 15 Şubat’ta başlayacağı program kapsamında alanında uzman gazeteciler yetiştirilecek.
Özellikle farklı alanlarda lisans eğitimi almış ve habercilik yapmak isteyen gençlere ulaşmanın amaçlandığı program, "Temel Gazetecilik", "Haberciliğin Temel Alanları", "Habercilikte Uzmanlaşma Semineri", "Habercilikte Uzmanlık Alanları Özel Eğitimleri" ve "Mentorlarla Eğitim" başlıkları altında gerçekleşecek ve katılımcıların uluslararası düzeyde eğitim alması sağlanacak.
Yurt dışında eğitim fırsatı
Programa katılan öğrenciler, ilk olarak ekonomi, dış haberler, politika, sağlık gibi alanında uzmanlaşmış gazeteciler ve akademisyenler ile bir araya gelecek, daha sonra Doğan Haber Ajansı ve Hürriyet Gazetesi'nde mentorlar ile buluşarak sahada uygulamalı olarak haberciliği deneyimleyecekler. Eğitimlerin sonunda ise, başta Berlin ve Washington olmak üzere yurt dışındaki haber organizasyonlarında eğitimlere devam etme fırsatı sunulacak.
Eğitim kadrosunda usta isimler
Programın eğitimcileri arasında Ali Kırca, Rıdvan Akar, Mehmet Güler, Hakkı Öcal ve Faruk Bildirici’nin de yer aldığı uzun yıllar gazeteciliğe emek vermiş deneyimli akademisyenler yer alırken, mentorlar arasında haberin mutfağında yetişmiş gazeteciler Hamdi İstanbullu, Çınar Oskay, İhsan Yılmaz, Ömer Erbil, Uğur Demirkırdı da bulunuyor.
"Türkiye'de bir ilk"
BAU İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kemal Süher, bu modelin Türkiye’de ilk kez yapıldığını belirterek, şunları söyledi:
“İlk olarak adaylara işin teorik kısmını öğreteceğiz. Daha sonra konunun uzmanlarının verdiği eğitimler olacak. Adaylar DHA'da, ustaların yanında çıraklık eğitiminde geçecek. Bütün bu sürecin ardından isteyen adaylar, yüksek ihtimalle Washington’a mesleki kültür gezisine gidecekler. Tüm bu sürecin sonunda ise belli bir çıtayı aşan adaylar DHA tarafından kabul edilip orada çalışmaya başlayacak. Bu model Türkiye'de ilk kez yapılıyor.”
"Sektörün ihtiyacı olan gazeteciler bu programdan çıkacak"
Doğan Haber Ajansı Yeni Medya Direktörü Salih Zeki Sarıdanişmet bu programın en önemli iki farkının, teorik ve pratik eğitimi bir araya getirmesi ve uzman gazeteci yetiştirmeye odaklanması olduğunu belirterek, temel hedefin daha önce farklı bir dalda lisans eğitimi almış başarılı profesyonelleri gazeteciliğe kazandırmak olduğunu vurguladı.
Bahçeşehir Üniversitesi'nin dünya standartlarındaki eğitim altyapısı ve Washington, Berlin gibi önemli merkezlerdeki kampüslerinin de adaylara yeni ufuklar açabileceğini ifade eden Saridanişmet, "Bugün artık sadece iletişim fakültesi mezunu olmak gazetecilik yapmak için yetmiyor. Sektörün ihtiyacı olan uzman gazetecilerin eğitimi için özel olarak bir program dizayn ettik. Hem üniversitenin çok değerli hocaları işin teorik tarafını anlatacak, hem de duayen gazetecilerin mentorluğunda arkadaşlarımız işe başladığı gün fonksiyonel olabilecekler" dedi.
"Alaylılar ile mekteplilerin ortak projesi"
Programda adaylar gazeteciliği dünya standartlarında öğrenirken bir taraftan da bizzat sahada çalışan gazetecilerin tedrisatından geçeceğini belirten Sarıdanişmet, "Bu projeye katılan arkadaşlar sektöre hem mektepli hem de alaylı olarak girecek. Farklı alanlarda lisans eğitimini başarıyla tamamlamış genç arkadaşlardan toplumsal duyarlılığı yüksek ve gazetecilik heyecanını hisseden herkese açık bir program" şeklinde konuştu.
“Programda yoğun bir pratik eğitim olacak"
DHA Operasyon Müdürü ve Proje Koordinatörü Hamdi İstanbullu ise, akademi ile pratiği buluşturması nedeniyle International News Academy’nin diğer programlardan ayrıldığını ifade ederek, “Eğitimde hem akademik ağırlık olacak hem de yoğun bir pratik eğitim olacak. İçinde gazetecilik yapma isteği olan ama başka bölümlerde lisans eğitimi almış üniversite mezunları bize başvuracaklar. Biz onlara önce temel gazetecilik öğreteceğiz, sonra ustaların yanında mentorluk programı dahilinde pratik gazetecilik, habercilik öğreteceğiz. Bu, Türkiye için yeni bir şey. İşin içinde yoğun bir pratik var. Ağırlıklı alan çalışması olacak ve ustalar öğrencilerini yönlendirecek. Türkiye'deki gazetecilik seviyesini daha uzman, kaliteli ve teknolojileri tanıyan, bilen insanların olduğu bir sektöre dönüştürmeyi hedefliyoruz” diye konuştu.
Eğitimlere 15 Şubat’ta başlanacak
"International News Academy"de eğitim görmek isteyen adaylarda “Üniversite mezunu olmak” ve “İngilizce yeterliliği bulunmak” koşulları aranırken, başvurular internet üzerinden yapılabilecek. Başvuruların ardından mülakat süreci gerçekleştirilecek. 120 saatten oluşacak program, 15 Şubat Perşembe günü başlayacak. Hafta içi salı ve perşembe günleri 19.00-22.00 saatleri arasında yapılacak dersler, hafta sonu ise cumartesi günleri 10.00-16.00 saatleri arasında gerçekleştirilecek.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
PRATİK KESTANE KEBABI TARİFİ! Kışın vücudu çelik gibi yapıyor, faydası say say bitmiyor... Grip, soğuk algınlığı iyi gelmediği şey yok
PASTANECİLERİN SIR GİBİ SAKLADIĞI YÖNTEM! 5 Dakikada Hazırlanıyor: 'Tarçınlı Yılbaşı Kurabiyesi Ve Püf Noktaları!'
YAPAY ZEKADAN '2025' YILI KEHANETLERİ! Sosyal Medyayı İkiye Bölen Soruya Bakın Ne Yanıt verdi!
En uzun gece ne zaman 2024? 21 Aralık en uzun gece ile ilgili bilgiler!
MASTERCHEF DANİLO ZANNA'NIN FAVORİSİ! Meşhur İtalyan lezzeti! Lazanya yaparken bu püf noktalarına dikkat!