Yeşilçam'ın Taçsız Kraliçe'si Ahu Tuğba, KOAH ile savaşıyor! Bu belirtiler varsa dikkat! ‘40 yaş üstü her 5 kişiden birinde görülüyor'
Dokunmayın Şabanıma, Banker Bilo ve Yosma gibi filmler başta olmak üzere birçok yapımda rol alan Yeşilçam'ın ünlü yıldızı Ahu Tuğba’nın bir süredir KOAH ile mücadele ettiği öğrenildi. ABD’de geçirdiği trafik kazası sonrası geçtiğimiz ay taburcu olduğu öne sürülen ünlü oyuncunun yine hastanede tedavi altında olduğu aktarıldı. Nefes darlığına, kronik balgam çıkarmaya ve öksürüğe neden olan bu hastalık 40 yaş üstü her 5 kişiden birinde görülmektedir. İşte yılda 2.9 milyon ölüme neden olan KOAH rahatsızlığının belirtileri…

Yeşilçam'ın Taçsız Kraliçe'si Ahu Tuğba sosyal medyada gündem oldu. Onur Akay, yakın dostunun KOAH rahatsızlığından muzdarip olduğunu sosyal medya hesabında yaptığı paylaşımla duyurdu.

Açıklamasında “Canım dostum Ahu Tuğba, çok uzun bir süredir kısa adı ‘KOAH’ olan Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı ile mücadele ediyor. Kızı yakın dostum Anjelik, bana yıllar önce bu rahatsızlığını anlatmıştı ama ‘Onur Ağabeyciğim bu aramızda kalsın’ dediği için yazmamıştım" ifadesine yer veren Akay, sözlerini "Hava yollarının daralması sonucu rahat ve sağlıklı bir şekilde nefes almayı engelleyen bir akciğer hastalığı ile mücadele eden Ahu Ablam, Amerika’da hastanede maskelerle yatıyor. Ne olur dualarınızı eksik etmeyin" ifadeleri ile noktaladı.

Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH) akciğerlerdeki hava keseciklerinin tıkanması sonucu gerçekleşir. Solunum güçlüğü, öksürük ve nefes darlığına neden olur.

Yılda 2.9 milyon ölüme sebep olan KOAH, yayımlanan verilere göre 40 yaş üstü her 5 kişiden birinde görülmektedir. İşte KOAH rahatsızlığının belirtileri:

Özellikle sabahları daha belirgin olan sürekli öksürük.

Sürekli balgam çıkarma, genellikle beyaz, sarı veya yeşil renkte olabilir.

Nefes Darlığı: Fiziksel aktivite sırasında nefes darlığı yaşanması, hastalık ilerledikçe istirahat halinde bile nefes almakta zorluk.

Nefes alıp verirken hırıltılı bir ses çıkması.

Göğüste baskı hissi.

Özellikle soğuk algınlığı ve grip gibi hastalıkların daha sık görülmesi.

Sürekli yorgun hissetme ve günlük aktiviteleri yapmakta zorluk çekme.

İleri aşamalarda kilo kaybı ve kas zayıflığı.