Gizem Akgül, uzman diyetisyen
◊ Terlemeyle sıvının yanında bazı mineraller de kaybedilir. Sıcak havalarda sıvı kaybına karşı en iyi içecek sudur. Gün içinde 2-3 litre su için.
◊ Yazın iyi gelen içeceklerden biri de ayran. Kalsiyum ve su içeriğiyle iyi hissetmenize yardımcı olur. Ancak tuz eklenen ayranları tuz kısıtlaması olan hastalar dikkatli tüketmeli.
◊ Yazın sıvı desteği için ayran ve su dışında pastörize edilmiş süt, kefir, mineralli su, taze sıkılmış meyve suları ve az şekerli, naneli limonata tercih edilebilir. Aşırı şeker ve şurup eklenen içeceklerden uzak durulmalı.
◊ Aşırı sıcaklarda hafif ve dengeli planlanmış bir beslenme programı uygulanmalı. Bu programa ızgara veya fırınlanmış balık, etler; peynir, kuru baklagiller, tahıllar, meyvelerin eklendiği salatalar, zeytinyağlı sebze yemekleri, probiyotik içeren gıdalar eşlik edebilir.
◊ Sıcaklarda kızartma, kavurma, derin yağda hazırlanan, çok baharatlı ve tuzlu yiyeceklerden kaçınalım.
◊ Çok geç saatlerde yenen ağır yemekler özellikle sıcak havalarda rahatsız eder. Akşam yemeği yatmadan 3-4 saat önce yenmeli.
◊ Renkli ve çeşitli meyvelerle dolu yaz aylarında bol bol meyve ve sebze yiyelim. Lifli gıda tüketimi sindirim sorunlarını önler. Kadınlar günlük ortalama iki, erkeklerse üç porsiyon meyve tüketebilir.
◊ Hazırlanma koşullarından emin olmadığınız yerlerde yemek yememeye dikkat edin. Sıcak havalarda gıdaların daha çabuk bozulması nedeniyle daha fazla zehirlenme ve sindirim sorunları görülür.