DÜZENLI egzersiz alışkanlığı iyi yaşam genlerinde AMPK sürecini harekete geçirerek, NAD üretimini arttırarak ve daha pek çok yolla “otofaji” yani hücre içi temizlik ve yeniden dönüştürme faaliyetlerini de hızlandırıyor.
Otofaji sayesinde hücrelerimiz atıl kalmış, yaşlanmış hasarlı yapılarını ve çöplerini hücre dışına atmak ya da çöp olarak biriktirmek yerine onları “geri dönüştürerek” yeni mitokondri, yeni hücre, yeni doku imalatı ve organ tadilatında kullanıyor.
Neticede bir taraftan bir çeşit “mıntıka temizliği” yaparken diğer taraftan yeni hücre ve doku inşası için ihtiyaç duyduğu maddelerin bir kısmını kendi atıklarını kullanarak başarmış oluyor.
GENLERİ İYİLEŞTİRİYOR
DÜZENLI egzersiz alışkanlığının yaşam şifrelerimizin saklı olduğu DNA’mızı, neticede de genetik faaliyetlerimizi bile etkilediğini de hatırlatayım.
Egzersiz tabii ki genetik kodlarımızı değiştiremez ama kötü genleri susturup iyi genleri coşturan, hangi genin ne sıklıkta ve ne zaman kopyalanacağına karar veren neticede de hücre içi üretim süreçlerini dengeleyen faaliyetleri doğrudan etkileyebilir.
Düzenli egzersiz alışkanlığının DNA tamirinde görevli genleri ve enzimleri/proteinleri de harekete geçirdiğini, DNA’mızın bütünlüğünü koruyan “telomer” isimli yapılardaki yaşlanmaya bağlı aşınmayı/törpülenmeyi/kısalmayı da yavaşlattığını da çok iyi biliyoruz.