Pandemi sonrasında evden çalışma birçok şirkette alternatif yöntem haline geldi. Bu da telefon ve bilgisayarla daha çok zaman geçirilmesine sebep oldu. Uzun süreli telefon ve bilgisayar kullanımı özellikle ‘migren’ kaynaklı baş dönmelerinde tetikleyici bir etken olmaktadır.
* Vertigo en çok hangi yaş grubunda görülür?
Vertigo, çocuklar dahil her yaşta görülebilir. Ancak orta-ileri yaşlarda daha sık rastlanıyor. Özellikle 60 yaş üzerindeki popülasyonun yüzde 30’unda baş dönmesi ve dengesizlik şikayetleri varken, bu oran 80 yaş üzerinde yüzde 85’lere ulaşıyor. Yaşa bağlı hareket sistemindeki gerileme, baş dönmesi yapan hastalıklar ve yaşam biçimi bu süreci hızlandırabiliyor.
*‘Baş dönmesi’ hastanın yakınmalarını her zaman açıklar mı?
Baş dönmesi algısı kişiden kişiye farklı anlatılır. En sık rastlanılan tipi ‘rotatuar’ dediğimiz çevrenin dönüyor hissidir. Ancak dengesizlik, sersemlik, yerin ayakların altından kayıyor hissi, havada yürüyormuş hissi de ‘baş dönmesi’ olarak tanımlanır. Aslında bunlardan her birisinin farklı anlamı vardır. Bu nedenle baş dönmesinin hekim tarafından iyi anlaşılmış olması gerekir.
*Vertigo hastaları iş yaşamında ne gibi zorluklarla karşılaşıyor?
Yapılan bir araştırma vertigosu olan çalışanların semptomları nedeniyle yaklaşık yüzde 70'inin iş yüklerini azalttığını, yüzde 63'ten fazlasının bazı günler işe gidemediğini, yaklaşık yüzde 5'inin iş değiştirdiğini ve yüzde 6'sının işlerinden ayrıldığını gösteriyor. Vertigosu olan kişiler ayrıca bellek kusurları veya beyin sisi de yaşayabiliyor. Vertigosu olan kişiler konsantre olma veya hatırlamada 8 kat zorluk yaşıyor.