Doç. Dr. Alper Canbay, ekstrasistollerin çeşitleri ile ilgili, “Prematür Ventriküler Kontraksiyonlar (PVC'ler): Bu ekstrasistoller, kalbin alt odacıklarından (ventriküllerden) kaynaklanır. Kalbin normal atışını kesintiye uğratan ve bazen kuvvetli vuru ve duraklama hissi veren düzensiz atışlara neden olabilirler. Prematür Atrial Kontraksiyonlar (PAC'ler): Bu ekstrasistoller, kalbin üst odacıklarından (atriumlar) kaynaklanır. PVC'lere benzer şekilde, normal kalp atışının dışında ek bir atışa neden olurlar. Ekstrasistoller genellikle rutin bir muayene veya EKG sırasında tesadüfen tespit edilebilir. Semptomlar belirginse veya altta yatan kalp hastalığı riski varsa, doktor ek testler isteyebilir. Bunlar arasında Holter monitörü (24 saatlik kalp ritmi izleme), efor (stres) testi veya elektrofizyolojik testler bulunabilir” dedi.
Ekstrasistollerin genellikle tedavi gerektirmeyeceklerini çünkü genellikle zararsız olduklarını ve belirti vermediklerini dile getiren Doç. Dr. Alper Canbay, ancak semptomlar şiddetliyse veya altta yatan kalp sorunları varsa, iki yolla tedavi edilebileceğini söyledi:Ekstrasistollerin genellikle tedavi gerektirmeyeceklerini çünkü genellikle zararsız olduklarını ve belirti vermediklerini dile getiren Doç. Dr. Alper Canbay, ancak semptomlar şiddetliyse veya altta yatan kalp sorunları varsa, iki yolla tedavi edilebileceğini söyledi:
“İlaçlar, beta blokerler veya kalsiyum kanal blokerleri gibi ilaçlar, ekstrasistollerin sıklığını azaltabilir veya semptomları hafifletebilir. Yaşam tarzı değişiklikleri, kafein ve alkol tüketimini sınırlamak, düzenli egzersiz yapmak, stres yönetimi ve sağlıklı bir yaşam tarzı benimsemek semptomları azaltabilir. Ekstrasistollerin tedavisinin semptomların şiddetine, sıklığına ve altta yatan kalp durumuna bağlı olarak değişmektedir. Herhangi bir semptom yaşadığınızda veya endişeleriniz varsa, bir kardiyoloji uzmanından yardım almanız önemlidir. Yıllarca bu düzensiz ve rahatsız edici ritim bozukluğu ile yaşayan hastalara, özellikle sıklık ve yakınmalarının düzeyine göre, ablasyon hakkında bilgi vermek çok önemlidir. Başarılı bir ablasyon işlemi ile anjiyografi benzeri bir işlemle kalp içindeki bu aritmi odağına ulaşmak ve odağı ısıtarak veya soğutarak etkisiz hale getirmek mümkündür. Bu işlem sonucunda, ilaç kullanma zorunluğu ortadan kalktığı gibi, tamamen iyileşme sağlanmış olur.”