The Notebook'un yıldızı Gena Rowlands, Alzheimer'a yakalandı! Bu belirtiler varsa dikkat! 'Her 10 aileden birinde görülüyor'
Ryan Gosling ve Rachel McAdams'ın başrollerini paylaştığı The Notebook (Not Defteri) filminde Allie Hamilton'ın yaşlılığını canlandıran Gena Rowlands, Alzheimer'a yakalandı. Bir başka deyişle film gerçek oldu. Gena Rowlands, bu kült filmde Alzheimer hastası bir kadını canlandırmıştı. Yayımlanan verilere göre Türkiye'de her 10 aileden birinin Alzheimer hastası akrabası bulunmaktadır. İşte hastalığın belirtileri...

Nick Cassavetes'in yönetmenliğini üstlendiği Nicholas Sparks'ın aynı adlı romanından uyarlanan, 'The Notebook' filmi, Ryan Gosling ve Rachel McAdams'ın oyunculuk performansıyla hafızalara kazındı. 15,603,229 dolar gişe hasılatı sağlayan filmde, McAdams'ın hayat verdiği Allie karakterinin yaşlılığını canlandıran Gena Rowlands'tan kötü haber geldi. Film gerçek oldu. 94 yaşındaki ünlü oyuncuya Alzheimer teşhisi kondu.

Sanatçının oğlu Nick Cassavetes yaptığı açıklamada "Annemin, 'Allie'nin yaşlı versiyonunu oynamasını istemiştim. Alzheimer hakkında konuşmuş ve bu konuda gerçekçi olmak istemiştik. Annem son beş yıldır Alzheimer hastası. Bu çılgınca bir durum. Annem, Alzheimer hastası birini yaşadı, canlandırdı ve şimdi kendisi Alzheimer hastası" ifadelerini kullandı.

Bilişsel yeteneklerin bozulduğu, günlük yaşamsal aktivitelerde azaldığı ve davranış değişikliklerinin görüldüğü bu hastalık Türkiye'de 700. 000'e yakın kişide görülmektedir. Türkiye'de her 10 aileden birinin Alzheimer hastası akrabası var.

Alzheimer hastaları yaşadıkları bir olayı tamamen unutabilir. Hastalar unuttukları şeyi çoğunlukla daha sonra da hatırlamazlar. Yazılı veya sözlü talimatları yerine getiremeyebilirler. Hastaların unutkanlıkları ise giderek artar.

Alzheimer, beyin hücrelerinin hasar görmesi ve ölmesiyle karakterize edilen ilerleyici bir nörodejeneratif hastalıktır. Alzheimer belirtileri genellikle hafif başlar ve zamanla kötüleşir.

En yaygın belirtidir. Özellikle yakın geçmişteki olayları ve bilgileri hatırlamakta zorluk yaşanır. Tanıdık görevleri yerine getirmekte zorluk çekme. Örneğin, yemek yapmak, telefonla konuşmak veya alışveriş yapmak gibi.

İş, sosyal aktiviteler veya hobilerden uzaklaşma. Sosyal etkileşimlerden kaçınma.

Tarihleri, yerleri veya zaman kavramını karıştırma. Kendi evinde bile kaybolma.

Okuma, mesafeyi tahmin etme, renk ve kontrastı belirleme gibi görsel problemler yaşama.

Kelime bulmakta zorluk, cümleleri tamamlayamama, konuşmayı sürdürmede güçlük.

Eşyaları sıradışı yerlere koyma ve ardından nerede olduklarını hatırlamama. Kötü veya yanlış kararlar verme. Örneğin, parayı yanlış harcama veya kişisel hijyenini ihmal etme

Ruh hali değişiklikleri, depresyon, kaygı, sinirlilik, şüphecilik veya aşırı duygusallık.