Edirne’deki Trakya Üniversitesi’nde Balkan Çalışmaları Bölümü’nde doktora öğrencisi olan Meryem Pelin evli ve bir çocuk annesi.
Pelin, tarihe “93 Harbi” olarak geçen ve 1876-1877 arasında yaşanan Osmanlı-Rus Savaşı sonrasında, Balkanlar’dan, Doğu’dan ve Kafkaslardan gelen Osmanlı tebaası göçmenlerin torunlarından biri.
93 Harbi’nde Bulgaristan’da bulunan bir köy halkı, Edirne’ye getirilip Havza ilçesinin bir köyüne yerleştirildi. Meryem’in bütün çocukluğu, bir Pomak köyü olan Naipyusuf köyünde geçti. Babaannesinin yanında, dedelerinin hikâyeleri, onların gelenekleriyle büyüdü.
Köyünde halen Pomakça konuşuluyor. Köydeki yaşlılar, geldiklerinde Türkçe bilmediklerinden, o yıllardan günümüze aralarında hep Pomakça konuştu. Ancak yıllar içinde Meryem’in tabiriyle ‘fast-food’ düşkünü gençler, dillerini, kültürlerini, sadece bayramdan bayrama yedikleri, damak tadını bilmedikleri geleneksel yemeklerini unutur oldu. Hedef, Pomak kültürünü yeniden canlandırmak.
YENİ HEDEF LOKANTA
Hayali Edirne’de bir Balkan Lokantası açmak olan Meryem Pelin’in en büyük destekçisi annesi. Pelin, “Edirne’ye gelenler bizim yöresel lezzetleri tatsın istiyorum” diyor.