Sosyal medyada gündem olan araştırma! Tüm bildiklerinizi unutun: 'Meğer çok ağlamak para harcatıyormuş'
Çin’de yapılan bir araştırmanın sonuçları sosyal medyada gündem oldu. İç dünyalarında mutsuz olan insanların daha çok alışveriş yapma eğilimi olduğunu ortaya koyan araştırma Oxford onaylı bir anket kullanılarak gerçekleştirildi.

Çin'de bir üniversite tarafından yapılan araştırma hem ülkede hem de sosyal medyada gündem oldu. Araştırmanın amacı,' mutsuzluk' ve 'alışveriş' arasındaki bağı ortaya koymak olsa da bununla sınırlı kalmadı. Yayımlanan açıklama duyanları şaşırttı.

Çalışmaya farklı yaş ve cinsiyet gruplarından kişilerin katıldığı belirtildi. Bu kişilerin duygusal durumları başta olmak üzere alışveriş alışkanlıkları ve yaptıkları harcamalar incelendi.

Bahsi geçen çalışma ile; morali bozuk, iç dünyasında çöküntü yaşayan üzgün, insanların bu duygusal boşluğu tolere etmek için daha çok para harcadıkları belirlendi.

Yayımlanan verilere göre ihtiyaç duymadığı halde bilinçsiz olarak kendini mutlu etmek için alışveriş yapanların bir kısmı da üzüntüyü körükleyecek dram filmi izleyenler.

Yapılan açıklamaya göre kişi mutsuz olduğunda kaygılarının daha çok farkına varır. Bu da onların anlık tatmin sağlama isteğini artırır. Plansız alışverişin bir süre sonra maddi sıkıntılara yol açabileceği vurgulanırken kişilerin harcamalarını gözden geçirmeleri ve profesyonel destek almaları gerektiği kaydedildi.

Alışveriş bağımlılığında ise ihtiyaç dışı ve kontrolsüz bir şekilde para harcama arzusu yoğun bir zihinsel meşguliyet şeklinde başlar.

'Onyomani' olarak isimlendirilen alışveriş bağımlılığının belirtileri şu şekildedir:

- Kişi kendini kötü hissettiğinde istemsizce alışverişe yönelir ve para harcar

- Alışveriş sonrası kendini huzurlu ve güçlü hisseder,

- Kişi maddi durumu el vermese de kendini durduramaz ve daha çok alışveriş yapmaya devam eder,

- Ciddi oranda yükselen harcamalar zamanla kişinin aile ya da yakın çevresinde olumsuz durumlara yol açar.

- Alışveriş sırasında keyif, zevk, coşku hisseden bu kişilerin memnuniyeti uzun vadede suçluluk, sıkıntı ve utanç gibi duygulara yol açmaktadır.