Sosyal fobinin bireyin hayatındaki hangi durumları olumsuz etkilediğine değinen Uzm. Klnk. Psk. Olgun, “Biliyoruz ki kişisel gelişim, psikolojik sağlamlık, okul öğrenmesi, iş ortamı ve aile yaşantısı gibi durumlarda kişiler arası iletişim yani sosyallik çok önemlidir. Kişinin sosyallikten kaçınması durumunda kendi yaş ortalamasına göre becerilerinin daha az gelişmesi durumu ortaya çıkabilir. Bu durum ise kişinin toplumdaki yerini pasifleştirir” şeklinde konuştu.
ÇOCUKLARDA VE YETİŞKİNLERDE GÖRÜLEN FARKLILIKLAR
Çocuklarda ve yetişkinlerde sosyal fobinin nasıl farklılaştığından bahseden Uzm. Klnk. Psk. Olgun, “Sosyal fobi çocukluk çağında ortaya çıkabildiği gibi daha ileri yaşlarda da ortaya çıkabilir. Çocukluk döneminde yaşanan sosyal fobide çocuk okula ya da sosyal aktivitelere gitmek istemezken, yetişkin bir birey ise işe gitmekten ve diğer sosyal ortamlardan kaçınmak ister. Yetişkin sosyofobik bireyler genellikle evden çalışmayı tercih ederler. Bazı yetişkin bireyler ise hiçbir şekilde çalışmayarak aileden gelen maddi varlığı ile hayatını sürdürmeyi tercih edebilir” ifadelerini kullandı.
ŞİDDET GÖRMEK SOSYAL FOBİYE NEDEN OLABİLİR
Sosyal fobiyi tetikleyen unsurlara değinen Uzm. Klnk. Psk. Olgun, “Kişinin içe çekilmesini, diğer bir deyişle ruhsal yönden travma yaşamasını sağlayan olayların ardından yaşanan yoğun duygusal süreçlerden sonra sosyal fobi görmek mümkündür. Örneğin; toplum önünde birisiyle alay edilmesi, kendisini ifade etmesine izin verilmemesi, şiddet gibi durumlar bu duruma yol açan temel sorunlardandır” dedi.