Şiddetli horlama, nefesin durması, ani uyanışlar... Asla göz ardı etmeyin! Meğer kalp krizine neden oluyormuş! Terleme, iktidarsızlık, tansiyon...
Uyku apnesi kalp krizi riskini artırıyor. Uyku apnesinin belirtileri ve yol açtığı sağlık sorunları ile ilgili konuşan Dr. Sibel Meryem Alpar, tanı ve tedavi süreci ile ilgili önemli bilgiler verdi. Peki uyku apnesi belirtileri neler? Kalp krizi riskinin yanı sıra başka hangi hastalıkları tetikliyor. Uzman isim tek tek anlattı.



Her yaşta görülebilen uyku apnesinin, özellikle 40-70 yaş aralığında daha sık olduğuna değinen Alpar, “En önemli risk faktörü obezitedir. Erkeklerde daha fazla görülür. Burun boğaz çene yapısındaki bozukluklar, bazı endokrin bozukluklar (hipotiroidi, akromegali) ve genetik yatkınlık diğer risk faktörleri arasındadır” dedi.
“Farklı hastalıklara yol açabilir”
Son yapılan araştırmaların, horlama ve uyku apnesinin çok önemli birçok hastalıkla ilişkili olduğunu gösterdiğini dile getiren Alpar,
“Uyku apne sendromu, hipertansiyon, diyabet, hiperlipidemi ve obeziteye zemin hazırlar. Kalp krizi ve inme gibi hastalıklar için bağımsız risk faktörü olan uyku apne sendromu mutlaka tedavi edilmelidir” şeklinde konuştu.
Uzm. Dr. Alpar, tedavi edilmeyen uyku apnesinin aritmi, kalp büyümesi, kalp krizi riskinin artması, yüksek tansiyon, inme, aşırı yorgunluk ve gündüz uyku hali, trafik kazaları (direksiyonda uyku gelmesi), cinsel arzuların azalması (iktidarsızlık), kilo alma, uykuda terleme, sık sık idrara çıkma, sinirlilik, depresyon ve uykuda ölüm gibi hastalıklara yol açtığını ifade etti.
