Psikolojik manipülasyona maruz kalıyorsanız dikkat! İşte gaslighting ile başa çıkma yolları...
Bir psikolojik manipülasyon ve taciz yöntemi olan gaslighting ismini; İngiliz oyun yazarı Patrick Hamilton'ın, 1938 tarihli ‘Gas Light’ kitabından almaktadır. Gaslighting yapan kişiler, karşısındakini kendi hafıza, algı ve akıl sağlığını sorgulayıp irdelemeye iter. Durumu yok saymayın ve gaslighting için tedbirler alın.

Gaslighting yapanlar karşılarındakini rahatça eleştirir, suçlayıcı bir tutum sergiler, empati kurmaz ve kritik edilmeye gelemezler. Karşısındakini manipüle eden bu kişiler genellikle "Sinirlenmene hiç gerek yok", "Bunu çok kişisel algılıyorsun", "Aşırı duygusal tepkiler veriyorsun" ve "Yanlış hatırlıyorsun" gibi sözler kullanır. Gaslighting, psikolojik bir manipülasyon türüdür ve buna maruz kalıyorsanız ruh haliniz zamanla olumsuz yönde etkilenecektir. İşte gaslighting ile başa çıkma yolları...

Gaslighting davranışına bir süredir maruz kalıyorsanız uzun vadede sizin psikolojinizin bozulmasına yol açacaktır.

Bu nedenle davranışı tespit edin ve gaslighting yapanı neyin tetiklediğini bulun.

Gaslighting yapan kişiler manipülasyonda ustadır. Dolayısıyla onlarla yüzleşmek çoğunlukla sonuç vermez. Onu eleştirip deliller sunduğunuzda daha da sertleşecek ve öç almak isteyecektir.

Konuyu olayları objektif olarak değerlendirebilecek birilerine anlatın. Bu sayede kendi sınırlarınızı net bir şekilde çizebilirsiniz.

Gaslighting yapan kişinin size söylediği sözleri not alın. Bunu sıcağı sıcağına yapın ki o anda söylenen manipülatif yalanları belirleyip hatırlamanız kolay olsun. Böylelikle gaslightinge uğradığına dair kesin bir yargıya varabilir, bu konuda birçok iz bulabilirsiniz.

Bazı durumlarda o ortamdan uzaklaşın tartışmaya girmeyin. Çünkü manipülasyona uğradığınız için kendinizi sorgulayabilirsiniz. Bunun yerine "Bu konuştuklarımızı düşünmek istiyorum, sonra devam edelim mi?", "Şu an bu diyalogda iyi hissetmiyorum, daha sonra devam edebilir miyiz?" gibi sözlerle durumu geçiştirin.

Stresle başa çıkmak bu süreçte zor olabilir. Bunun için sosyalleşmeye, spor yapmaya ve meditasyona önem verin.