KALP HASTALIKLARI YÜZÜNDEN ÖLÜM RİSKİ YÜZDE 91
DOÇ. Dr. Çakal, ortalama 8 yıl boyunca aralıklı beslenme diyeti yapanları takip eden araştırmacıların şu ilginç sonuçlara ulaştığını söyledi. İşte o çarpıcı sonuçlar:
Tüm yiyeceklerini günde 8 saatten daha az bir süre boyunca yiyen kişilerde kalp damar hastalık nedeniyle ölüm riski yüzde 91 daha yüksekti.
Kalp hastalığı veya kanserle yaşayan kişilerde kalp damar ölüm riskinin arttığı da görüldü.
Halen kalp damar hastalığı olan kişiler arasında, günde 8 saatten az olmamak kaydıyla 10 saatten az yemek yemenin de kalp hastalığı veya felç nedeniyle ölüm riskinin yüzde 66 daha yüksek olmasıyla ilişkili olduğu görüldü.
Günde 16 saatten fazla yemek yeme aralığı olan kanserli kişilerde kanserden ölüm riskinin daha düşük olduğu gözlendi.
KAS KAYBI ÖLÜM RİSKİNİ ARTIRIYOR
Aralıklı beslenenlerde daha önceki çalışmalarda da görüldüğü gibi daha az yağsız bir kas kitlesi gözlemlendiğini söyleyen Doç. Dr. Çakal, şunlara dikkat çekti: "Fakat bu sürede maalesef kas kaybı da oluyor. Daha önce yapılan çalışmalar düşük kas kütlesine sahip olmanın kalp hastalığından ölüm riski de dahil olmak üzere daha yüksek ölüm oranlarıyla bağlantılı olduğunu gösterdi. Benzer şekilde aralıklı beslenme diyetini uzun süre uygulayan kişilerin kalp damar hastalıklarından ölüm riskindeki artış bu diyetin uzun yıllar içerisinde kas kaybına da yol açmasıyla ilişkili olabilir."