Buzdolabında sebze meyve kısmını düzenlerken, etilen gazı üreten sebze ve meyveleri, etilene duyarlı olanlardan ayırmak gerekiyor. Öyle ki doğal yollarla üretilen bu gaz, depolama süresini kısaltarak bozulmalara sebep olabilir. Olgunlaşma sırasında etilen gazı üreten yiyeceklere muz, avokado, kavun, şeftali, kayısı, armut, elma, erik, domates, ayva ve inciri örnek verebilirim. Bu besinleri etilene duyarlı olan kabak, bezelye, ıspanak, brokoli, marul, salatalık, karpuz, bakla ve biber gibi gıdalarla aynı yerde muhafaza ettiğinizde bozulmalarını kolaylaştırmış olursunuz. Yani bu besinleri saklarken bir arada tutmamanızı öneririm.
Daha uzun ömürlü yeşillikler için
Yeşilliklerinizi kavanozda veya kapalı bir kapta durulayarak saklamak hem daha uzun ömürlü olmalarını sağlayabilir hem de öğünleriniz için pratiklik oluşturur. Örneğin maydanozu, naneyi yıkayıp duruladıktan sonra temiz ve kuru bir kavanoza koyup kapağını kapatabilir, isterseniz maydanozlarınızı koyduğunuz kavanozun dibine sadece sapların ıslanacağı kadar su doldurup bu şekilde kaldırabilirsiniz. Sapları suyla temas eden maydanozlar da uzun süre canlılıklarını koruyacaktır.
Tazeliğini korusun
Avokadoyu olgunlaştırmak için oda sıcaklığında bekletmek yeterli. Peki ya olgunlaşan avokadonuzun tamamını tüketmediyseniz nasıl muhafaza etmelisiniz? Kesilmiş yüzeyin hava ile temasının en aza indirilmesi o bölgenin kararmasını geciktirebilir. Avokadonun kesilmiş yüzeyine zeytinyağı ve limon sürerek de bu kararmanın önüne geçebilirsiniz. Temiz içme suyu doldurduğunuz bir kavanoza birkaç damla limon suyu sıkarak avokadonun kesik kısmı suyla temas edecek şekilde koyup kapağını kapatabilirsiniz, bu yöntemle avokadonuz 2-3 gün tazeliğini koruyabilir.