Besinlerde vitamin kayıplarını en aza indirecek mutfak sırları daha iyi beslenmenize yardımcı olacak. Mutfağımıza aldığımız yiyecekleri doğru saklamak, hazırlama aşamasında bazı önemli kurallara dikkat etmek ve en iyi pişirme yöntemini seçmek bolca vitamin dolu besin tüketmenizi sağlayacaktır. Mutfakta dikkat etmeniz gereken 7 kurala dikkat etmenizi tavsiye ederim.
1- İntegral yani rafine olmayan buğdaydan yapılan makarna pişirme suyunu attığınızda makarnadan B grubu vitaminlerini alamazsınız. Az suda çektirme yöntemiyle makarnayı pişirin. Kepekli, siyah, basmati veya yasemin pirinci pişirirken kavurma uygularsanız B gurubu vitaminlerini yok edersiniz.
2- Sebzeleri pişirmeye yakın doğrarsanız ve hemen bekletmeden orta ateşte ağzı kapalı pişirirseniz birçok vitamin kaybını önlersiniz. Pişirilen sebzeleri tekrar ısıtmak hem yağda eriyen hem suda eriyen vitaminlerin kaybına neden olur. Pişirip dolaba koyup tekrar pişirmek vitamin kaybını arttırır. Havuç eklenmiş salatalara yeneceği zaman limon eklenmelidir. Sebzeler gölgede hava akımı olmayan serin ortamlarda saklanırsa beklemeyle vitamin kaybı önlenir. Salataları yiyeceğiniz zaman hazırlamak ve hemen yemek vitamin kaybını engeller.
3- Meyveyi soyduktan sonra bekletmeyin hava ile temas süresini arttırmayın direk yiyin. Böylece meyveden bol vitamin alırsınız.
4- Baklagilleri soğuk suda ıslatın, soğuk suda bekletilen baklagillerde vitamin kaybı olmaz. Baklagillerin haşlama suyu atılırsa vitaminlerini de atmış olursunuz.
5- Haşlama etin suyu dökülmemeli, ızgara yaparken damlayan etin suyu atılmamalıdır. Etteki B 12 vitamini kaybediyorsunuz demektir. Etlerin vitamin kaybını önlemek için etin iç sıcaklığı 70 derece olacak şekilde pişirilmelidir.
6- Sütleri açık cam şişede gün ışığında bekletmek B 2 vitamini kaybına neden olur. Koyu renkli cam şişede gün ışığı olmayan serin yerde saklayın. Yoğurdun yeşilimsi suyu bolca vitamin içerir özellikle B 2 vitamini bu sebeple yoğurdun yeşil suyunu asal atmayın.
7- Vitamin kayıplarını azaltmak için en iyi pişirme tenceresi paslanmaz çelik olmalıdır. Bakır ve demir kaplarda pişirilen yemeklerde C vitamini kaybını sağlar. Pişirme ile zamanla bakır ve demir yemeğe geçer toksik etki yaratır.