Köstebekler Ve Görsel Algıları: Köstebekler Gerçekten Kör Mü?
Köstebeklerin gözleri kör denebilecek kadar az görür ve ışığa karşı da çok hassastır. Gözleri tüylerinin arasında kaldığından dışarıdan görünmez. Peki, köstebeklerin diğer özellikleri neler? Köstebekler kör mü, yoksa çok az mı görüyor? İşte detaylar...

Köstebekler ve Görsel Algıları: Köstebekler Gerçekten Kör mü?
Köstebeklerin gözleri çok hassas olduğu için kör denebilecek kadar az görürler. Işığa karşı da oldukça hassas gözleri olan köstebeklerin diğer duyuları oldukça gelişmiştir. Gözleri tüylerinin arkasına gizlediği için dışarıdan gözleri yokmuş görüntüsüne sahip olurlar.
Gözleri görmüyor gibi olsa da dokunma ve işitme duyuları çok gelişmiştir. Toprakta yaşayan köstebekler genelde 100 gram ile 130 gram arasında bir ağırlığa sahip olurlar.

Köstebeklerin Fiziksel Özellikleri Nelerdir?
Köstebeklerin vücutları silindir biçimindedir ve toprağı eşecek şekilde evrimleşmiş olan bir hayvandır. Ön ayakları vardır ve tırnakları da oldukça kuvvetli ve keskindir. Her ayağında beş parmağı olan köstebekler tünellerde ya da toprağın altında yaşayan hayvanlardır. Tüyleri yumuşak ve çok sık olan köstebeklerin tüyleri her yöne yatabilir ve kafide bir görüntüsü vardır.
Genelde siyah renkte olurlar fakat gri ve beyaz renk olanlarıyla da karşılaşmak mümkündür. Boyları 15-18 cm arasında değişirken kuyrukları 2-3 cm olur. Erkek köstebekler dişi olanlarına göre daha iri olurlar. Ağırlıkları 100 gram ile 130 gram arasında değişir. Gözleri neredeyse kör denebilecek kadar zayıf olan köstebekler ışığa karşı hassas gözlere sahiplerdir.
Gözleri tüylerinin arasına gizlenmiş olduğundan görünmeyebilir. İyi göremeseler de az da olsa ışığı hissederler fakat buna karşılık dokunma, işitme ve koku duyuları çok gelişmiştir. Gerektiğinde dış kulaklarını kapatırlar ve bu da kulaklarına toprak girmesini engeller. 44 tane dişleri vardır ve kesici, sağlam dişlere sahiplerdir. Yaşam süreleri cinslerine göre farklı olsa da ortalama olarak 4 sene yaşarlar.

Köstebeklerin Yaşam Alanları Nerelerdir?
Köstebekler Asya, Avrupa, Afrika ve Amerika kıtalarında yaşarlar. Adi köstebek türü yalnızca Avrupa ve Asya'da bulunur ve dişileri beş hafta gebelik süresine sahiptir. Afrika'da yaşayan altın köstebek türü ise yalnızca Afrika kıtasında yaşamaktadır. Soreks köstebeği, tepeli köstebek ve su köstebeği de genelde batı Amerika'da yaşasa da diğer alanlarda da yaşamaları mümkündür.
Köstebekler Nasıl Beslenir?
Köstebekler toprağın içinde yaşayan hayvanlar olduklarından beslenmelerini de tünellerde gerçekleştirirler. Böcek ve toprak solucanı gibi yumuşakçalarlar ile beslenir. Bitki köklerini, bitkiye zarar veren böcekleri, solucan ve kurtçukları da avlarlar.
Ekolojik dengenin içerisinde yararlı hayvanlardır ve bitkileri de zararlı haşerelerden korurlar. Köstebekler açtıkları tünellerin içerisinde yaklaşık olarak saatte 4 kilometre yol alırlar. Çok iştahlı hayvanlar olduklarından doymak nedir bilmezler. Her 24 saatte bir kendi ağırlıklarınca yemek yerler. Eğer 12 saat boyunca beslenecek herhangi bir şey bulamazlarsa ölürler.
İnsanlar tarafından da beslenen hayvanlar arasında olan köstebekler bir gün içerisinde 50-60 tane soluna yiyebilirler. Köstebekler, çevre dengesi düşünüldüğünde zararlı haşereleri yedikleri için yararlı canlılar olarak da bilinirler.