Köstebeklerin Yaşam Alanları Nerelerdir?
Köstebekler Asya, Avrupa, Afrika ve Amerika kıtalarında yaşarlar. Adi köstebek türü yalnızca Avrupa ve Asya'da bulunur ve dişileri beş hafta gebelik süresine sahiptir. Afrika'da yaşayan altın köstebek türü ise yalnızca Afrika kıtasında yaşamaktadır. Soreks köstebeği, tepeli köstebek ve su köstebeği de genelde batı Amerika'da yaşasa da diğer alanlarda da yaşamaları mümkündür.
Köstebekler Nasıl Beslenir?
Köstebekler toprağın içinde yaşayan hayvanlar olduklarından beslenmelerini de tünellerde gerçekleştirirler. Böcek ve toprak solucanı gibi yumuşakçalarlar ile beslenir. Bitki köklerini, bitkiye zarar veren böcekleri, solucan ve kurtçukları da avlarlar.
Ekolojik dengenin içerisinde yararlı hayvanlardır ve bitkileri de zararlı haşerelerden korurlar. Köstebekler açtıkları tünellerin içerisinde yaklaşık olarak saatte 4 kilometre yol alırlar. Çok iştahlı hayvanlar olduklarından doymak nedir bilmezler. Her 24 saatte bir kendi ağırlıklarınca yemek yerler. Eğer 12 saat boyunca beslenecek herhangi bir şey bulamazlarsa ölürler.
İnsanlar tarafından da beslenen hayvanlar arasında olan köstebekler bir gün içerisinde 50-60 tane soluna yiyebilirler. Köstebekler, çevre dengesi düşünüldüğünde zararlı haşereleri yedikleri için yararlı canlılar olarak da bilinirler.