Kanserden koruyor, kansızlığa karşı etkili! B2 vitamini nelerde var? Dr. Demet Erciyes yazdı..
İlk kez 1879 yılında bulunan bu vitaminin diğer adı riboflavindir. Pentoz bir şeker olan ribitol ve flavinden oluşur. Kristalize halde sarı renklidir bu nedenle Latincede sarı anlamına gelen flavus’tan esinlenen adı üzerine riboflavin B vitamini alındığında idrar renginin sarı olmasıyla da ilgilidir.


Riboflavinin antioksidan özelliği sayesinde sigara dumanının kanserojen özelliği ile DNA’yı bozmasını önlemede yardımcı olduğu bilimsel çalışmalarda gösterilmiş. Aynı şekilde kolon kanseri ve meme kanseri önlemedeki olumlu etkini gösteren çalışmalar da mevcut. Ayrıca riboflavin karaciğerde detoks etkisine yardım eden önemli bir antioksidan olan glutatyonun üretiminde de yardımcı oluyor.
Korneanın sağlığına faydalı
Riboflavin katarakt gelişme riskini düşürüyor.
Homosisteini düşürerek koroner arter hastalığı riskini azaltır
Riboflavin kanda yüksekliği risk teşkil eden homosistein aminoasidini düşürür.
Homosistein koroner arter hastalığı ve inmenin yanı sıra, Alzheimer hastalığı, Parkinson hastalığı, vasküler demans ve epilepsi gibi nörolojik hastalıkların da riskini artırır. Riboflavinin bu hastalıkların önlenmesinde de faydalı etkisi olduğu bilimsel çalışmalarda gösterilmiş.

Riboflavin beyin hücrelerinin mitokondrilerinde enerji üretimini artırarak migren ataklarının gelmesini engellemede yardımcı olur.
Kansızlığa faydası var
Anemi yani kansızlığı önlemede yardımcıdır. Steroid hormon sentezi ve kırmızı kan hücresi üretimi için riboflavin gerekir. Ayrıca oksijenin hücrelere taşınmasında ve demirin harekete geçirilmesine yardımcı olur.
Cilt ve saçlara faydası var
Cilt ve saç oluşturan kolajen seviyelerinin korunmasında yardımcı olur. Cildin sağlıklı ve genç görünümünde faydalı. Saç dökülmesini önlemede ayrıca saçların daha parlak sağlıklı ve gür olmasında yardımcı bir vitamin.

Özellikle kronik stresle savaşırken yardımcı olur. Sinir sistemini sakinleştirmede faydalıdır. Eksikliğinde yorgunluk, halsizlik, saç dökülmesi, saç ve cilt bozuklukları daha doğrusu tüm bu saydığımız faydalarından yoksunluk ortaya çıkar.
