Zehir gibi biber deriz ya. Acı biber bir zehirdir. Bitkinin kendini korumak için ürettiği kapsaisin belirli dozda böcekler için öldürücüdür. Acı biberin aynı şekilde insanlar için de zehirleyici etkisi var. Fakat vücudumuz bu etken maddeyi zehirlenecek düzeyde biriktirmiyor. Hızla tepki vererek sindirim sistemi yoluyla hemen vücuttan uzaklaştırmaya çalışıyor. Metabolizmayı hızlandırıcı olarak bilinen birçok bitki esasında vücudumuz tarafından hızla atılmaya çalışılan maddeler içeriyor. Yani metabolizma hızlandırıcıların fazla tüketilmemesi gerekiyor.
FORMÜLÜ DOZDA SAKLI
- Prof. Dr. Hasan Yıldırım, Galen’in reçeteleriyle ilgili araştırmalar ve bitkilerin geleneksel ilaç olarak kullanımı konusunda nereler dikkat edilmesi gerektiği konusunda şunları söyledi: “Galen’in formüllerini çalışıyoruz. Onun önemi ve özelliği formüllerindeki dozlarda saklı. Çünkü bitkilerin kullanımında doz çok önemli. Bitkilerin azı karar çoğu zarar. ‘Ada çayı için’ deniliyor mesela. Ama ne kadar içilmeli? Önemli soru bu. Her bitkinin kullanımı, etkisi, dozu, yan etkisi farklı. Birçok bitkisel etken maddenin az miktarı ilaçtır ama fazlası zehirler.”
ECZACILIĞIN BABASI
- Milattan Sonra 129-216 yılları arasında, bugünkü İzmir’in Bergama ilçesinde yaşayan Galen, tıp doktoru, biliminsanı ve filozof. Antik Roma’nın en önemli hekimlerinden sayılıyor ve eczacılığın babası olarak biliniyor. Deneysel fizyolojinin kurucusu ve Roma dünyasının ilk spor hekimi olarak kabul edilen Galen, hekimlerin imparatoru olarak da anılıyor.