Genel ruh halimizin ve beden sağlığımızın artık bağırsaklarımızın durumuyla yakından alakalı olduğunu biliyoruz. Bağırsaklarımızı korumanın ise basit ama en etkili yolu, sağlıklı bir beslenme tarzını benimsemek. Ayrıca bağırsak sağlığımızı koruyan muhteşem gıdalar da mevcut. Üstelik bu besinler, sadece bağırsaklarımızı değil, birçok hastalığa karşı vücudumuzu da koruyor.
Ev yapımı yoğurt
Probiyotikleri destekleyen en önemli besinlerden biri ev yapımı yoğurttur. İyi bir yoğurt elde edebilmenin koşulu ise çeşitli bakterilerden oluşan iyi bir mayadır. Yani yoğurdun fermantasyonu iyi olduğunda probiyotik dengesi de daha iyi hale gelir. Yoğurt ayrıca B12 vitamini emilimini artırır. Bunun dışında iyi bir kalsiyum ve fosfor kaynağıdır. Süt içemeyen kişilerin de güvenle tüketebileceği bir gıdadır. Yoğurdu her gün en az bir su bardağı kadar tüketebilirsiniz. İçine limon, sarımsak veya çiğ sebze de eklenebilir. Ancak sıcak bir yemeğin üstüne yoğurdu dökmememizde fayda vardır. Çünkü bu durum, B12 emilimini azaltır ve içerisindeki faydalı probiyotiklerin yok olmasına neden olur. Ayrıca peynir de iyi bir probiyotik kaynağıdır. Özellikle mozzarella çok faydalıdır. Süzme peynir, eski kaşar, otlu peynir gibi türleri de tüketilebilir.
Kefir tüketirken dikkat!
Kefir, sindirime yardımcı bir besindir. Metabolizmayı ve bağırsak hareketlerini hızlandırır. Ancak kefiri tüketirken dikkat edilmesi gereken bir unsur vardır. Çünkü kefir, çok iyi bir probiyotik ve prebiyotik kaynağıdır. Eğer sağlıksız bir mikrobiyotaya sahipseniz ve bu durumda kefir tüketirseniz, sağlıksız bakterileri de beslemiş olursunuz. Bunun sonucunda da mikrobiyotada var olan sorunu arttırabilirsiniz. Bu nedenle önce probiyotik dengeyi sağlamalı ve sonrasında iyi huylu bakterilerin beslenmesi için gerekli besinler almalısınız.